Ploaie de stele mai 2021. Un fenomen astronomic extrem de interesant are loc în seara de joi 6 mai- vor fi vizibile cu ochiul liber așa numitele "stele căzătoare", de fapt rămăşite de la cometa Halley care în 1986 a trecut pe lângă Soare și care va mai fi vizibilă peste 76 de ani. Ca să vezi cât mai bine fenomenul trebuie să privești cerul în această noapte, mai ales către est și sud, spun astronomii.

Ploaie de stele mai 2021. Curentul de meteori eta-Aquaride poate fi observat şi în nopţile următoare, dar va fi tot mai puţin vizibili până spre sfârșitul lunii mai.

"În noaptea anterioară şi în noaptea asta se atinge maximul. Iar curentul este activ până mai încolo în luna aceasta, dar se văd din ce în mai puţini pe oră. Dar noaptea asta, practic, e la fel de bună ca şi cea de dinainte. Acestea sunt rămăşite de la cometa Halley. Poate unii au văzut-o în 1986, Halley a trecut pe lângă Soare, s-a văzut de pe Pământ şi o să mai treacă peste 76 de ani. E o cometă pe care am văzut-o şi vedem şi ce a lăsat ea pe orbită", a declarat joi Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic.

Calendarul atronomic al lunii mai 2021[Sursa foto: Facebook / Observator atronomic Urseanu]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Lyridele, ploaia de stele atinge punctul maxim în perioada 22-24 aprilie 2021

Ploaia de stele mai 2021: cad 40 de meteoriți pe oră

Potrivit lui Adrian Şonka, este de preferat ca observaţiile să fie făcute în afara oraşului, dar aceasta nu este o condiţie obligatorie.

"E ceva clasic pentru fiecare curent de meteori: ieşi afară undeva în afara oraşului şi te uiţi măcar o oră cu ochiul liber pe cer, după miezul nopţii. Meteorii, stelele acestea căzătoare, sunt foarte rapide şi lasă dâre luminoase pe cer, e proprietatea lor specială aceasta. Teoretic, sunt 40 pe oră. Practic, se văd jumătate şi dacă stai în oraş vezi şi mai puţine: să vezi cinci-şase stele căzătoare într-o oră nu e destul de spectaculos. De aceea e mai bine să ieşi în afara oraşului, ca să vezi măcar 10-20 de stele căzătoare pe oră", a precizat Șonka pentru Agerpres.

Adrian Şonka a mai precizat că spre dimineaţă vor putea fi observate şi planetele Jupiter şi Saturn.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

"Dacă oamenii se uită după meteorii aceştia cu ochiul liber, vor vedea că înspre dimineaţă răsar planetele Jupiter, Saturn.

Se văd foarte frumos, deci vezi ceva în plus. E şi Calea Lactee acolo, dacă priveşti înspre sud-est. Cerul este destul de frumos în perioada aceasta dimineaţa sau după miezul nopţii", a adăugat el. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si