Deși este încă denumit joc de noroc sau de cărți, pokerul este recunoscut ca un joc al minții, la fel ca șahul, întrucât necesită abilități intelectuale. În 2018, Asociația Internațională a Sporturilor Minții (The International Mind Sport Association – IMSA) a acceptat Federația Internațională de Poker (The International Federation of Poker – IFP) ca membru al organizației, confirmând acest statut.
Având în vedere popularitatea extrem de ridicată a jocului de poker, dar și ca urmare a încercărilor de modernizare a Jocurilor Olimpice, în ultimul deceniu a apărut și a crescut în popularitate ideea de a include pokerul pe lista sporturilor olimpice. În 2005, cunoscutul manager sportiv Barry Hearn a propus includerea pokerului între sporturile de la Jocurile Olimpice din 2012, ce s-au desfășurat la Londra. Acest demers nu a avut însă succes.
Este însă pokerul un sport?
Pokerul este un joc ultra-cunoscut de cărți, în care mai mulți jucători pariază pe baza celei mai bune combinații de cărți de care dispun, în funcție de pariurile adversarilor și de derularea jocului. Deși are multe variante, în orice tip de poker este recunoscută importanța strategiei, acesta nemaifiind considerat doar un joc care ține de noroc, ci unul dependent de abilitățile jucătorului de a memora, interpreta și anticipa strategiile celorlalți jucători, dar și de a le manipula, în mod similar cu jocul de șah.
Pe de altă parte, într-un joc de cărți unde câștigul este influențat strict de noroc și de hazardul jocului, cea mai bună combinație de cărți ar trebui să câștige întotdeauna miza. Acesta nu e cazul la poker clasic sau online poker, unde strategia jucătorilor profesioniști include calcule matematice dar și bluf sau profitarea de anumite situații favorabile, precum numărul adversarilor, valoarea pot-ului, modul de pariere sau starea de spirit a adversarilor.
Cu toate acestea, sunt încă multe voci care afirmă ca pokerul nu este și nu va fi niciodată un sport, deoarece nu implică niciun fel de abilități fizice. Un alt contraargument este dificultatea de determinare a performanței la poker, întrucât abilitatea unui jucător este determinată pe o durată de timp medie sau lungă și nu într-un interval scurt, cum este cazul altor sporturi olimpice.
Opiniile pro și contra au fost mai uniformizate când, în 2017, Asociația Globală a Federațiilor Sportive Internaționale (GAISF) a recunoscut Federația Internațională de Match Poker și a inclus-o în lista de observatori, validând astfel match poker-ul ca sport. Observatorii sunt aspiranți la poziția de sport olimpic, iar în prezent pe lângă match poker se mai numără, printre altele, și fotbalul de masă (foosball), paddle-ul sau rafting-ul.
Match poker-ul
Spre deosebire de pokerul clasic, match pokerul este o variantă creată special pentru a reduce elementul de șansă, asigurând derularea unui proces sportiv, bazat mai mult pe abilitățile jucătorului.
Acesta este un sport de echipă, include variante de poker precum Texas Hold-em, utilizează tehnologie digitală și are o structură cu pot limitat înainte de flop și pot nelimitat după flop.
Prin includerea match poker-ului în lista de observatori GAISF, s-au făcut pași importanți în direcția includerii viitoare a pokerului în programul olimpic, acest lucru fiind validat chiar de președintele GAISF, Patrick Baumann, în anunțul de nominalizare a observatorilor.
Acesta nu a nominalizat însă și un orizont de timp pentru acordarea statutului de membri aspiranților din lista de observatori, deci nici pentru includerea pokerului între sporturile olimpice.
Prezența la Jocurile Olimpice
Lista cu sporturile olimpice este adesea actualizată, fiind făcute modificări frecvente de la o ediție la alta a Jocurilor. Pe cea mai recentă listă a sporturilor olimpice se regăsesc golf și rugby, dar și nou adăugatele karate, baseball/softball, skateboarding-ul, escalada sportivă și surfing-ul, ajungând la 33 de discipline ce vor fi prezente la următoarele Jocuri Olimpice de la Tokyo.
În vederea includerii unui nou sport în programul olimpic, acesta trebuie să fie selectat de Comitetul Internațional Olimpic (IOC) pe baza a șapte criterii. Acestea includ istoria și tradiția sportului, universalitatea și popularitatea sa, sănătatea atleților, costul practicării sportului și dezvoltarea federației care guvernează sportul.
Până la includerea pokerului între sporturile olimpice, acesta va trebui să fie anterior recunoscut de Comitetele Olimpice Naționale, să aibă practicanți de sex masculin în 75 țări de pe patru continente, practicante de sex feminin în 40 de țări de pe trei continente, un număr ridicat de membri înscriși și, nu în ultimul rând, să atingă standardele stabilite de Agenția Mondială Antidoping.
Pokerul are însă șanse bune să îndeplinească toate cerințele. În ceea ce privește extinderea la nivel Mondial, pokerul, în special în variantele online, este practicat deja la nivel global și a devenit important atât ca activitate recreațională extrem de populară, cât și la nivel de joc profesionist și chiar industrie.
La ora actuală, pokerul a devenit unul dintre cele mai populare jocuri din lume, un sport al minții și se îndreaptă cu pași încrezători, chiar dacă nu rapizi, către Jocurile Olimpice. Poate are nevoie doar de puțin noroc!