Până în acest moment, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 260 de dosare penale, în care persoanele vătămate au suferit prejudicii.

Poliţia Română, anunț important cu privire la înşelăciunile de tranzacţionare a criptomonedelor

Mai mult, s-a constatat o întrepătrundere a modulul de operare romance scam cu modul de operare trading scam (persoane care sunt atrase în relaţii romantice online sunt convinse de către să investească în criptomonede).

Astfel, pentru inducerea în eroare a victimelor, sunt folosite site-uri scam de tranzacţionare criptomonede controlate de societăţi comerciale cu sedii în paradisuri fiscale.

De asemenea, victimele sunt convinse să instaleze pe calculatorul personal aplicaţii de control de la distanţă, sub pretextul unei comunicări mai eficiente, având în vedere domeniul foarte tehnic.

Mai apoi, victimele cumpără criptomonde prin intermediul unor procesatori de plăţi sau direct de pe crypto exchange-uri şi le transmit în portofele electronice controlate de autori.

Citește și: Bărbat prins pe Aeroportul Cluj Napoca cu două permise de conducere false cu însemne britanice şi germane

Poliţia Română, anunț important cu privire la înşelăciunile de tranzacţionare a criptomonedelor

Poliţia Română, anunț important cu privire la înşelăciunile de tranzacţionare a criptomonedelor

[Sursa foto: PixaBay]

Cum sunt victimele înșelate prin metoda tranzacționării de criptomonede?

Criptomonedele le dă impresia victimelor că au ajuns la câştiguri importante, prin modificarea datelor asociate contului de utilizator creat pe site-urile scam şi solicită investirea de noi sume.

Însă, în momentul în care victima doreşte să retragă „câştigul”, i se solicită diferite sume cu titlu de comision/taxă de asigurare/taxă tranzacţie interbancară, până în momentul în care acesta nu mai dispune de fonduri.

Spre exemplu, după ce au fost fraudate în modalitatea descrisă mai sus, victimele au accesat diverse site-uri care pretindeau că pot recupera prejudiciul în schimbul unui comision procentual din suma, fiind înşelate şi prin această modalitate.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Regele Charles al III-lea, bonus de 600 de lire pentru angajații săi cu salarii mici, care nu își pot plăti facturile

Până în prezent, la nivel naţional, sunt înregistrate peste 260 de dosare penale, în care persoanele vătămate au suferit prejudicii prin modul de operare descris mai sus.

Pentru a nu deveni victimă a infracţiunilor cibernetice, Poliţia Română recomandă:

- Utilizaţi metode suplimentare de prevenire în vederea efectuării tranzacţiilor online (înrolarea cardului în sistemul 3D Secure).

- Nu rulaţi programe a căror origine nu poate fi verificată.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

- Nu deschideţi anexele unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi.

- Nu accesaţi link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale. Entităţile legitime nu vă vor cere niciodată să furnizaţi  sau să verificaţi informaţii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.

- Înainte de a efectua tranzacţii online, trebuie efectuate verificări cât mai amănunţite cu privire la produs şi legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.

- Dacă aţi fost victima unei infracţiuni, sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie şi puneţi la dispoziţia poliţiştilor cât mai multe informaţii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si