Autoritățile trag un semnal de alarmă și îi atenționează pe români să fie atenți cu privire la înșelătoriile din mediul online, după ce mai multe persoane au fost informate că ar fi vizate de anchete judiciare, primind citații false sau convocări și fiind invitate să plătească amenzi.

Citeste si: Deepfake este noua formă de viol de pe internet. În ce constă fenomenul și ce pot face victimele sale pentru a se apăra

Poliția Română trage un semnal de alarmă

„Politia Română a fost sesizată cu privire la existenţa mai multor cazuri de tentative de fraude online, prin mesaje email, în care anumite persoane şi-ar fi atribuit identitatea unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul structurilor de aplicare a legii (Europol, Interpol, F.B.I sau Poliţia Română). În aceste cazuri, victimele ar fi fost informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acţiuni cu un caracter sexual explicit, săvârşite de minori”, a transmis, joi, Poliţia Română.  

Citeste si: Serviciile secrete anunță că populația ar putea fi supravegheată și se cere intervenția autorităților

Cum operează impostorii

Autoritățile au precizat că persoanele bănuite ar fi solicitat plata unor sume de bani cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, sub sancţiunea demarării unei proceduri judiciare şi emiterii unui mandat de arestare preventivă pe numele destinatarului emailului. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Cu privire la acest tip de fraudă, cunoscută sub denumirea „government impersonation scams”, instituţiile de aplicare a legii la nivel internaţional au transmis mai multe mesaje publice de informare a populaţiei.

În situaţia în care primiţi astfel de email-uri nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeţi, să nu accesaţi eventualele linkuri sau ataşamente şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie sau online pe portalul de petiţii al Poliţiei Române, selectând unitatea teritorială de poliţie, pe raza căreia domiciliaţi”, a mai comunicat Poliţia Română.  

Autoritățile recomandă să nu comunicaţi date personale ori financiare către persoane necunoscute care vă contactează în mediul online. De asemenea, să nu deschideţi fişiere primite de la persoane necunoscute. 

Citeste si: Primul proces din România pe tema DeepFake. "5.000 lei daune morale", anunță avocatul Adrian Cuculis


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si