Presedintele Sindicatului National al Agentilor de Politie (SNAP), Adrian Diugu, a declarat, pentru News.ro, ca protestul de la Ministerul Afacerilor Interne s-a incheiat dupa cinci ore, in jurul orei 15.00, dar unii dintre politisti au decis sa plece in mars spre sediul Guvernului, nemultumiti de majorarile salariale propuse de reprezentantii Ministerului de Interne.
Protestul a continuat aproximativ doua ore in Piata Victoriei, iar o delegatie a politistilor a vrut sa discute cu reprezentantii Guvernului, insa nu a fost primita intrucât la acea ora era sedinta de Guvern.
Liderul SNAP a precizat ca politistii vor continua protestele, pentru ca in discutiile anterioare, care au avut loc in urma cu aproape o saptamâna, liderilor celor patru federatii sindicale care au participat la negocieri li s-a spus ca politistii ar putea beneficia de majorari salariale de peste 800 de lei, iar la discutiile de joi, ministrul de Interne a propus o majorare intre 100 si 300
de lei, care sa se aplice de la 1 aprilie.
Adrian Diugu a precizat ca ministrul Afacerilor Interne le-a spus ca nu poate fi o majorare salariala mai mare de 300 de lei, pentru ca nu sunt suficienti bani in buget pentru a putea fi acordata o suma mai mare.
" Ne consultam cu membrii sindicatului, le explicam pacaleala cu majorarea salariala si nu excludem un nou protest, la care numarul participantilor sa fie mult mai mare decât cel de joi", a mai spus Diugu.
Protestul politistilor a inceput la ora 10.00, in fata sediului Ministerului Afacerilor Interne, unde au venit aproximativ 1.000 de membri ai Sindicatului National al Agentilor de Politie.
Alti aproximativ 200 de politisti, membri ai Sindicatului Politistilor Europeni Europol, au inceput protestul la sediul Ministerului Muncii, apoi s-au alaturat protestatarilor aflati la sediul MAI.
Protestatarii au scandat "Hotii", au cântat imnul national au fluierat si au suflat in vuvuzele, scandarile fiind acompaniate de o orchestra.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Manifestantii au adus la protest afise si pancarte pe care scria" Politist, caut slujba de sofer la Ambulanta", "La bani mereu ne-ati amânat, dar astazi noi ne-am saturat", "Politist, nu cersetor", "Nu dormeam, dar ne-am trezit... ramâne cum am stabilit", "Puneti in aplicare HG 1/2017", "Respectati-va propriile hotarâri de Guvern", "Ca sa va fie clar: astazi protesteaza politistii, nu sindicatele", "Doamna Carmen, de 8 ani pentru politie nu-s bani", "Ultimul protest cu noi ne-a adus griji si nevoi.
Azi in sfânta zi de joi ne vrem caschetele inapoi", "Nu pot face meserie cu pistol de jucarie si din banii mei hârtie".
Protestatarii cer majorarea salarilor, eliminarea diferentelor mari de salarizare dintre agenti si ofiteri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, si nu la cel de din 2009, precum si modificarea unor prevederi privind programul de lucru si repausul saptamânal al politistilor.
In timpul protestului, o delegatie a sindicalistilor a discutat cu ministrul de Interne, cu secretari de stat si cu ministrul pentru Dialog Social, la finalul negocierilor liderii sindicali spunând ca nu s-a ajuns la nicio intelegere, intrucât li s-a propus ca de la 1 aprilie politistii sa primeasca in plus la salariu intre 100 si 300 de lei.
Potrivit lui Emil Pascut, liderul Sindicatului Diamant, in cadrul discutiei de la Ministerul Afacerilor Interne au fost neintelegeri si certuri, intrucât unul dintre liderii de sindicat a fost de acord cu ministrul.
Certurile au continuat si la iesire, când majoritatea sindicalistilor au decis sa plece in mars spre Guvern.
Pe gardul din fata Ministerului de Interne, politistii au pus bancnote de un leu si covrigi, spunând ca asta este hrana unui politist si ca "aia 100 de lei la salariu nu ne intereseaza, nu suntem pomanagii".
Presedintele SNAP a declarat, pentru News.ro, ca agentii de politie solicita in primul rând plata sporurilor in raport cu salariul de 1.450 de lei, si nu cu cel din 2009. Diugu a explicat ca in calcularea sporurilor tuturor politistilor trebui sa fie luat in calcul ca baza de referinta salariul minim brut pe tara prevazut in HG 1/2017, respectiv 1.450 de lei.
Liderul Sindicatului Politistilor Europeni Europol, Cosmin Andreica, a declarat, pentru News.ro, ca aproximativ 40.000 de politisti sunt platiti cu salariul minim de 1.450 de lei, in care sunt introduse sporuri sub forma de sume compensatorii. Liderul sindical a precizat ca politistii sunt din ultima categorie bugetara, iar salariile lor au crescut din 2008 pâna in prezent doar cu 59 de lei.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Ministrul Carmen Dan a declarat ca aproximativ 80.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne vor beneficia de majorarile salariale decise dupa discutiile cu reprezentantii angajatilor MAI care au protestat in fata sediilor MAI si Ministerului Muncii, majorarile reprezentând un efort bugetar de 13 milioane de lei lunar.
"Urmare a discutiilor si a celor ce am convenit cu sindicatele, am depus o serie de amendamente prin care propunem urmatoarele lucruri: sporurile, indemnizatiile si alte asemenea drepturi specific stabilite proportional cu timpul efectiv lucrat si care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de baza, salariul functiei de baza, solda functiei de baza se determina prin raportare la salariul de baza, solda de functie, salariul de functie acordat in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Cuantumul drepturilor salariale rezultate astfel nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizata in luna martie 2017", a anuntat Carmen Dan, dupa sedinta de Guvern.
Ministrul de Interne a mai anuntat ca s-a convenit devansarea termenului de acordare a salariului de merit pentru politisti din luna august in luna aprilie. in plus, s-a decis eliminarea diferentelor de salarizare intre medicii militari din cadrul ministerului si medicii civili.
"Fac precizarea ca exista un efort bugetar in ceea ce priveste aceste amendamente pentru aplicarea HG nr.1 din 2017 de aproape 13 milioane de lei lunar. De aceste beneficii se vor bucura aproximativ 80.000 de angajati ai MAI", a spus Carmen Dan.
Ea a anuntat infiintarea unui grup de lucru la care sunt invitati reprezentanti ai tuturor categoriilor de salariati din Ministerul Afacerilor Interne sa faca propuneri legate de Legea salarizarii unitare, ministrul precizând ca MAI nu intentioneaza sa prezinte un proiect de grila de salarizare inainte de a fi colectate propunerile venite din partea angajatilor.
Sursa: News.ro