De mai bine de 10 ani, un grup polonezi vine în turul României cu o mașini Dacia, vechi. În ciuda căldurilor sufocante pe care România le suferă vara, polonezii aleg să facă turul țării în mașini Dacia, chiar dacă nu are facilități precum aer condiționat sau climă.

Dacia veche la pas prin România de peste 20 de ani

Polonezii care călătoresc anual în România cu mașini Dacia dețin în Cracovia un club numit „Dacia Drum Bun”.

Grupul este format din 40 de membri polonezi, dar și 15 români.

„Am o experiență foarte bună cu Daciile, nu se strică des. Este o mașină simplă, cu carburator și motor fără injecție, dacă este nevoie, o repar singur”, a spus președintele clubului, Mițhal Sowa referitor la mașinile Dacia pe care le colecționează, pentru Bihoreanul.ro.

În acest an, Sowa, de profesie medic stomatolog în Cracovia, a ajuns în Oradea cu o Dacia Break din 1996, despre care a declarat că este într-o condiție foarte bună.

„Am cumpărat-o în urmă cu un an. Are mai puțin de 100.000 de km la bord și este în stare foarte bună. De ce Dacia? Pentru că iubim România, în primul rând. Dar este și o mașină bună, mai confortabilă decât Polski Fiat sau alte mașini poloneze”, a explicat Sowa pentru Bihoreanul.ro.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citește și: Acesta este orașul din România cu cel mai poluat aer: „Sunt compuși cancerigeni. Riscul de afectare psihică plutește în aer”

Polonezii știu limba română

Sowa vine în România din anii 2000. Tot de atunci s-a și îndrăgostit de țara noastră și de mașinile ei, Dacia. De 10 ani, în schimb, vine însoțit de un grup pasionat de România și de mașinile Dacia.

Mai mult decât atât, polonezii au învățat limba română pentru a comunica și a înțelege românii.

„Îmi place România și vreau să vorbesc cu oamenii de aici pe limba lor"

„Îmi place România și vreau să vorbesc cu oamenii de aici pe limba lor"

[Sursa foto: Bihoreanul.ro]

„Îmi place România și vreau să vorbesc cu oamenii de aici pe limba lor. Mă interesează cultura românească, aveți un folclor foarte frumos! Mă interesează și istoria România, viața oamenilor din satele mici. Învăț limba română cu plăcere, e foarte frumoasă, melodioasă, are cuvinte spectaculoase”, a declarat pentru Bihoreanul.ro, o membră din grupul lui Sowa, Agnieszka Zycinska.

Citește și: Controale de ultim moment în piețe. Inspectorii îi verifică pe vânzătorii de pepeni dacă au culturi plantate în zonele pe care le-au declarat

Consiliul onorific român de la Cracovia susține călătoriile polonezilor în România

Ignat Timar, diplomatul din Consiliul Onorific Român de la Cracovia, susține călătoriile anuale ale polonezilor în România. Anul acesta, Ignat Timar a călătorit împreună cu aceștia până la Bistrița, locul său de origine.

În anul 1990, Timar s-a mutat în Polonia, iar din 2020 este consul onorific, funcție care îi permite să sprijine clubul „Dacia Drum Bun”.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Când le vorbesc de România, de Munții Apuseni, de Peștera Urșilor și de copilăria frumoasă pe care eu am avut-o, își doresc să și vadă asta”, a declarat pentru Bihoreanul.ro, consulul onorific, Timar.

Citește și: Un bărbat de 45 de ani a fost găsit mort pe marginea unui drum


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si