Polonia este țara care a primit cei mai mulți refugiați. Sute de mii de ucraineni fug din calea războiului declanşat de Putin în Ucraina. Potrivit ONU, cei mai mulți refugiați au ajuns în Polonia, mai exact 1.204.000. 

Polonia a primit până acum peste 1.5 milioane de refugiați ucraineni

Bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara, însă femei, copii și persoane în vârstă fug în țările vecine pentru a scăpa de bombele și tancurile rusești.

Refugiații sunt foarte recunscători că sunt primiți în șările învecinate, cu brațele deschise de oameni gata să-i ajute.

Totodată, aceasta este criza de refugiați cu cea mai rapidă evoluție din Europa, de la al Doilea Război Mondial, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați  UNHCR, citat de BBC.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Joung-ah Ghedini-Williams a declarat pentru BBC că cei care au traversat Polonia au fost în mare parte femei și copii, care au așteptat chiar și 24 de ore la graniță pentru a ajunge acolo. În unele situații, copiii călătoreau cu rude îndepărtate sau membri ai familiei care s-au întors în Ucraina după ce i-au lăsat, a mai adăugat Joung-ah Ghedini-Williams.

De asemenea, refugiaților li se recomandă să aibă asupra lor pașaport, certificatele de naștere ale copiilor cu care călătoresc și documente medicale. Pentru a obține statutul de refugiat, aceștia trebuie să fie cetățeni ucraineni sau persoane care locuiesc legal în Ucraina, cum ar fi studenții străini.

Au fost situații în care persoane din țări africane au fost împiedicate să plece din Ucraina.

Citeste si: Volodimir Zelenski: „E doar o chestiune de timp până când rachetele Rusiei vor cădea pe teritoriul NATO”

În țările care se învecinează cu Ucraina, refugiații pot rămâne în centre de primire dacă nu au prieteni sau rude la care să rămână. Acolo li se oferă hrană și îngrijire medicală.

Guvernul din Polonia a precizat că va avea nevoie de mai mulți bani decât îi oferă UE în prezent pentru a primi cei peste un million de refugiați care vor sosi în țară.

Polonia este țara care a primit cei mai mulți refugiati. Ce alte țări aleg cei care fug din calea războiului din Ucraina

Polonia este țara care a primit cei mai mulți refugiati. Ce alte țări aleg cei care fug din calea războiului din Ucraina

[Sursa foto: PixaBay]

Câți ucraineni au sosit în România?

De la declanșarea războiului din Ucraina, în România au intrat peste 425.786 de refugiați ucraineni, a menționat Poliţia de Frontieră.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În România, Guvernul a lansat un pachet de soluții pentru a le asigura copiilor ucraineni, dar și părinților și bunicilor lor condiții de viață cât mai bune pe perioada în care vor sta în România. Astfel, copiii vor putea urma cursuri în grădinițe, școli, licee și vor avea același drepturi ca elevii români, iar studenții pot studia alături de colegii lor din România. Serviciile medicale vor fi garantate cetățenilor ucraineni, iar persoanele cu dizabilități vor beneficia de protecția de care au nevoie.

Citeste si: Organizaţia Mondială a Sănătăţii, îngrijorată că războiul din Ucraina ar putea agrava pandemia de Covid-19

Totodată, refugiații ucraineni pot ocupa un loc de muncă pentru a se integra mai ușor. În situația în care nu dețin documente care atestă calificările profesionale, pot obține un loc de muncă în baza unor declarații pe proprie răspundere din care să rezulte că dețin calificările necesare și nu au antecedente penale.

Poliţia de Frontieră a precizat că a fost suplimentat personalul care își desfășoară activitatea la controlul documentelor de călătorie și se lucrează la capacitatea maximă a punctelor de trecere a frontierei.

În ce alte țări aleg să se refugieze cei care fug din calea războiului?

Lista țărilor spre care se îndreaptă oamenii care fug războiul provocat de ruși include: Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Moldova. Un număr mult mai mic de refugiați au ales Rusia și Belarus.

Conform ONU, cei mai mulți refugiați au ajuns în Polonia (1.204.000). Ungaria cu 191.000 de refugiați, Slovacia cu 141.000 de refugiați, Moldova cu 83.000 de refugiați, România – 425.786 de refugiați. În Rusia au ales să meargă 99.300 de ucraineni, iar în Belarus – 453. Tot ONU precizează că peste 210.000 de oameni au ajuns în alte țări din Europa.

Polonia este țara care a primit cei mai mulți refugiati. Ce alte țări aleg cei care fug din calea războiului din Ucraina

Polonia este țara care a primit cei mai mulți refugiati. Ce alte țări aleg cei care fug din calea războiului din Ucraina

[Sursa foto: PixaBay]

Moldova este țara cu cea mai mare concentrare de refugiați pe cap de locuitor, cu aproape 4.000 la 100.000 de locuitori. Președintele Maia Sandu a făcut apel la ajutor internațional pentru a face față numărului mare de persoane care vin din Ucraina.

Citeste si: Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski. România va spriji Ucraina atât bilateral, cât și la nivelul UE

De asemenea, Cehia va permite refugiaților să solicite un tip special de viză pentru a rămâne, iar Centrul de Congrese din Praga a fost transformat în centru de asistență.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Grecia și Germania au trimis corturi, pături și măști în Slovacia, în timp ce Franța trimite medicamente și alte echipamente medicale în Polonia.

Cetăţenii străini cu permis de şedere pe termen scurt, care se pot întoarce în siguranţă în ţara de origine pot intra în UE pentru a se întoarce în ţara de origine. În acest caz, pot exista diferențe în modul în care sistemul este adoptat în țările europene. Aproape 600 de refugiați sunt blocați însă în Calais, mulți spunând că au fost respinși din lipsă de documente.

Citeste si: Zelenski: Încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm. El a acordat distincţia "Erou al Ucrainei" post-mortem pentru prima dată unei femei

UE susține că numărul total de refugiați ar putea ajunge la șapte milioane.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați a anunțat că peste un milion de persoane care au fugit de război din anumite zone vor fi strămutate. Situația se schimbă de la o oră la alta, dar se estimează că 12 milioane de oameni din interiorul Ucrainei vor avea nevoie de asistență.

De asemenea, Uniunea Europeană se pregăteşte să le acorde ucrainenilor care fug de război dreptul de şedere şi de muncă în blocul european pentru o perioadă de până la trei ani. Refugiații vor primi, de asemenea, asistență socială și acces la locuințe, tratament medical și acces la școlarizare pentru copii. Acest lucru se aplică și cetățenilor străini care au reședința permanentă în Ucraina, studenților și posesorilor de permise de muncă pe termen scurt, precum și membrilor de familie ai celor eligibili.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si