Ministrul Apărării de la Varșovia a ordonat creșterea numărului de soldați la granița dintre Polonia și Belarus, după ce elicoptere militare ale regimului de la Minsk au violat spațiul aerian al țării NATO, transmite Polish Press Agency.

Citește și: Vladimir Putin amenință Polonia cu un atac direct. Liderul rus spune că „Teritoriile vestice ale Poloniei de astăzi sunt un cadou al lui Stalin pentru polonezi. Noi le vom reaminti”

Tensiunile dintre Polonia și Belarus au apărut după ce au fost raportate cel puțin două elicoptere belaruse în spațiul aerian al statului NATO.

Decizia de a suplimenta forțele armate poloneze la granița cu țara condusă autoritar de Aleksandr Lukasenko a luată de ministrul polonez Mariusz Błaszczak și anunțată de purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional al Armatei poloneze, Jacek Goryszewski.

Polonia anunță suplimentarea de trupe la granița cu Belarus

Polonia anunță suplimentarea de trupe la granița cu Belarus

[Sursa foto: pap.pl]

Elicopterele din Belarus ar fi intrat în spațiul aerian al Poloniei în timpul unor antrenamente militare. 

Partea belarusă a informat anterior Polonia despre exercițiile de antrenament de lângă granița comună, a declarat ministerul polonez al Apărării într-un comunicat.

„NATO a fost informată despre incident”

Trecerea frontierei a avut loc la o altitudine foarte joasă, ceea ce face dificilă detectarea de către sistemele radar.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Ministerul Apărării polonez a remarcat: „Prin urmare, în anunțul de dimineață, Comandamentul Operațional al Filialelor Forțelor Armate a informat că sistemele radar poloneze nu au înregistrat nicio încălcare a spațiului aerian polonez".

Oficialii de la Varșovia au adăugat: „NATO a fost informată despre incident”.

„După ce comandanții și șefii de serviciu au prezentat concluziile din analiza situației, s-a stabilit că astăzi, 1 august 2023, a avut loc o încălcare a spațiului aerian polonez de către două elicoptere din Belarus care se antrenau lângă graniță", a completat ministrul Apărării polonez.

Trecerea frontierei a avut loc în zona Białowieża la o altitudine foarte mică, ceea ce face dificilă detectarea de către sistemele radar.

Regimul de la Minsk: Polonia avea nevoie de un pretext pentru înarmarea la graniță

Între timp, Minskul neagă orice încălcare a spațiului aerian.

Ministerul Apărării din Belarus a declarat: „Acuzațiile de încălcare a frontierei poloneze de către elicopterele Mi-24 și Mi-8 ale Forțelor Aeriene Belaruse sunt prea extinse și sunt create de armata și conducerea poloneză pentru a justifica concentrarea de trupe și echipamente la granița cu Belarus”.

Belarus și Polonia sunt în alertă maximă de-a lungul graniței în ultimele săptămâni după desfășurarea trupelor mercenare Wagner de partea belarusă.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ce pun la cale Putin, Lukasenko si Prigojin?

Ce pun la cale Putin, Lukasenko si Prigojin?

Polonia, Lituania și alte țări de pe flancul estic al NATO și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o potențială amenințare din Belarus, care găzduiește acum mii de trupe aparținând grupării mercenare Wagner.

Mercenarii legați de ruși au sosit în Belarus după rebeliunea de scurtă durată a grupului în Rusia la sfârșitul lunii iunie.

Trupele Wagner, care au jucat un rol cheie în invazia Ucrainei de către Rusia, au început săptămâna trecută pregătirea unităților mecanizate ale armatei belaruse, a anunțat Ministerul Apărării pe 30 iulie.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat pe 29 iulie că un grup de „100 de mercenari Wagner” din Belarus s-a apropiat de granița poloneză, numind-o „un pas către un nou atac hibrid asupra teritoriului polonez”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si