Pompele de caldura sol-apa (numite si geotermale) au durata foarte lunga de viata, nu necesita intretinere si nu sunt zgomotoase.

Din acest articol vei afla beneficiile, dar si dezavantajele pompelor geotermale. Prin urmare, daca ai o casa si esti deschis sa folosesti energia regenerabila, acest articol este pentru tine.

Pompele de caldura asigura incalzirea si racirea casei

Pompele de caldura geotermale asigura incalzirea spatiului locuintei si racirea lui, prin apsarea unui simplu buton.

Ele sunt proiectate sa furnizeze in mod rapid caldura casei in zilele geroase de iarna si racirea in timpul sezonului de vara.

Daca sunt instalate in mod corespunzator ofera un control eficient al temeperaturii camerei, vei incalzi sau raci foarte rapid spatiul si vei mentine temperatura dorita.

Pompele de caldura au un grad inalt de eficienta

Pompele de caldura geotermale au o eficienta energetica ridicata. Pompele de caldura sunt in prezent cea mai rentabila forma de incalzire si reusesc sa produca in medie 4 kWh energie termica din fiecare 1 kWh de energie electrica consumata. In cazul unei centrale conventionale, mai mult de 1 kWh de energie electrica este folosit pentru a genera 1 kWh de energie termica. Astfel, pompele de caldura au costuri mici de functionare, reducand totodata emisia de dioxid de carbon.

Pompele de caldura ofera avantaje financiare

Cu o pompa de caldura vei economisi foarte mult luna de luna datorita facturilor mici, gratie eficientei energetice a acestui sistem. Prin urmare, aceste economii vor conduce la amortizarea costului de instalare si va insemna un plus financiar pentru toata viata. Este o investitie inteligenta, sigura.

Pompele de caldura sunt prietenoase cu mediul

Un real beneficiu pentru mediul inconjurator, pompele de caldura pot reduce substantial emisia de dioxid de carbon, contribuind asadar la atenuarea efectului produs de incalzirea globala.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Planul controversat de a transforma un deșert într-o zonă verde, fertilă și plină de viață sălbatică: „Ar putea schimba tiparele meteo”- antena3.ro

Pompele de caldura nu ard combustibil, ele se folosesc in mare parte de caldura acumulata in sol si au nevoie doar de o cantitate mica de energie electrica pentru a functiona compresorul.

Pompele de caldura sunt asadar o tehnologie de incalzire si racire a spatiului ecologica.

Dezavantajele pompelor de caldura geotermale

Principalul dezavantaj al pompelor de caldura il constituie costul de instalare foarte mare, spre deosebire de centralele conventionale. Intreg sistemul cuprinde executia forajelor sau dupa caz a colectorilor orizontali, pompa de caldura, montajul din camera tehnica, rezervorul pentru apa calda si ajunge la un cost total de aproximativ 10 mii de euro.

Trebuie amintit ca aceasta investitie este recuperata in timp, in 5- 8 ani, datorita facturilor cu mult diminuate. Spre deosebire de centralele conventionale, pompele de caldura folosesc o sursa a naturii, energia geotermala.

De asemenea, instalarea pompelor de caldura este un proces amplu, dificil, trebuie realizat de o firma cu experienta in realizarea forajelor, iar dimensionarea trebuie sa aiba loc potrivit necesarului de caldura si apa calda menajera al casei. Este important sa aduni opinii despre firma cu care alegi sa lucrezi.

Pompele de caldura sunt instalate tot mai mult, tari precum Suedia, Germania, Elvetia au imbratisat cu succes utilizarea lor, iar trendul este ascendent si in Romania.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si