Pomul care face rosii creste si in Romania. Traieste pana la 7 ani si produce anual sute de kilograme de rosii gustoase
Rosia-pom pare, la prima vedere, o plasmuire a imaginatiei, dar va spunem ca acest soi este cat se poate de real si este cultivat chiar si de catre legumicultori romani pasionati de cultura de tomate. Este adevarat ca soiul nu este autohton, ci isi are orginea in Italia, nefiind insa vorba de vreo modificare genetica, ci specialistii spun ca rosiile pom au fost obtinute in urma unui proces de hibridare.
Webeditor: A.C. Author: A.S. miercuri 05 iulie 2017 , 09:43
Cel care le-a descoperit si le cultiva in gradina sa de 1.000 mp, din Baltatesti, judetul Neamt este Valentin Cucu un cunoscut legumicultor si culegator de seminte de plante, scrie Agrointel.
“Acest soi de rosi l-am cautat timp de trei ani. Dupa ce am vazut o poza care m-a lasat cu gura cascata. Am tot cautat sa gasesc samanta si sa vad daca se pot obtine aceleasi rezultate si in clima de la noi din tara.
La origine este un soi italian, care a fost obtinut prin 1937 de o familie de gradinari. La vremea in care cautam eu samanta, nu am gasit-o in Italia, ci am cumparat-o din Canada, tara care are o clima destul de asemanatoare cu a Romaniei”, a declarat, pentru Agrointeligenta Vali Cucu, legumicultor din comuna Baltatesti, judetul Neamt. “Acest soi este caraterizat de o productivitatea foarte mare. Anul trecut, de pe patru fire, puse in ghivece mari de 50 litri, am recoltat 36 kilograme de rosii
Rosia-pom este un soi peren si daca i se asigura o temperatura de 15-18°C, pe perioada iernii, planta poate rezista si sapte ani. Acest soi da un randament mai mare daca este cultivat in sere sau solarii, intercalat de alte plante", a mai declarat agricultorul.
“Fructele sunt foarte gustoase si au o forma neregulata. Specialistii spun ca, daca se asigura conditiile optime, incepand cu anul 4 de la plantare, de pe o singura planta se pot recolta si 100 kilograme. Este un soi care consuma foarte multa apa, pe timp de vara, le pun cam 10 litri de apa pe zi, la fiecare ghiveci. Nu au nevoie de conditii speciale, dar eu le protejez cu plasa de umbrire”, a spus Valentin Cucu.