"Porțile Iadului” reprezintă un crater plin de metan și foc în deșertul statului ex-sovietic Turkmenistan.

Citește și: Fenomen misterios: Pământul se rotește mai lent, iar zilele ar putea să devină mai lungi

Există mai multe relatări diferite despre cum s-au format Porțile Iadului, dar cea mai răspândită istorie este că acest crater neobișnuit s-a deschis în 1971, după ce o instalație de foraj sovietică a lovit accidental un rezervor de gaz natural.

Forajul a făcut ca pământul din jurul platformei să se prăbușească și creând o scurgere uriașă din rezervorul de gaz, potrivit Live Science.

Cum s-au aprins "Porțile Iadului"

Imediat ce solul s-a deschis, gaz metan și alți vapori nocivi au început să iasă din crater, care are aproximativ 70 de metri în diametru și 30 de metri adâncime.

Acest lucru i-a determinat pe geologi să vină cu un plan îndrăzneț pentru a preveni un potențial dezastru ecologic- acela ca oamenii din satele învecinate să fie otrăviți de gazele brute.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Soluția a fost neașteptată: la scurt timp după deschiderea craterului, oamenii de știință sovietici i-au aprins pereții, crezând că focul va arde metanul în câteva săptămâni înainte de a se stinge. Dar, în schimb, focul a continuat să ardă mai bine de cinci decenii!

Cincizeci și trei de ani mai târziu, în ciuda faptului că președintele Turkmenistanului a anunțat planuri de a închide Porțile Iadului- craterul de gaz Darvaza este încă un incendiu puternic.

Craterul se află în vârful bazinului Amu-Darya, o provincie foarte productivă de petrol și gaze naturale, care se întinde prin Turkmenistan și Uzbekistan.

Cantități uriașe de gaze naturale – în principal metan – se infiltrează prin scoarța terestră prin bazin, așa că „nu ar trebui să fim surprinși că există [craterul Darvaza]”, a declarat Mark Ireland, lector superior în geoștiințe energetice la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

Lumina focului este vizibilă de la kilometri distanță, potrivit Atlas Obscura, iar situl a devenit una dintre atracțiile turistice de top ale țării, atrăgând în jur de 10.000 de vizitatori pe an.

Craterul și-a câștigat faima pe internet și în 2019, când președintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymukhamedov, a lansat un videoclip în care se afla conducând o mașină de campanie și făcea gogoși pe marginea craterului.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si