Portugalia intră în stare de urgență. Câte decese a raportat în ultimele 24 de ore
Parlamentul Portugaliei a adoptat, vineri, legea care prevede intrarea țării în stare de urgență pentru o perioadă de 15 zile, perioadă care poate fi ușor prelungită.
Author: Razvan Ilie vineri 06 noiembrie 2020 , 20:58
Parlamentul portughez a aprobat o nouă stare de urgență începând de luni pentru a combate răspândirea coronavirusului care a pus sistemul de sănătate sub presiune. Starea de urgență, care în conformitate cu legislația portugheză este limitată la 15 zile, dar poate fi prelungită la nesfârșit în perioade de câte 15 zile, a mai fost declarată în martie și a durat șase săptămâni.
Premierul portughez Antonio Costa a declarat pentru postul de radio Antena 1 că starea de urgență nu va aduce „schimbări majore” măsurilor care sunt deja în vigoare, spunând însă că va da guvernului „siguranță juridică” în cazul în care vrea să introducă restricții, dacă este necesar.
O carantină parțială în Portugalia a intrat în vigoare la 4 noiembrie în 121 de municipalități din Portugalia continentală unde există un „risc ridicat de transmitere a Covid-19”. Se aplică deja obligația de a rămâne acasă, cu excepția călătoriilor autorizate, cum ar fi cumpărăturile, munca, predare și activitate fizică.
Portugalia: ședință de urgență a Guvernului
Guvernul de la Lisabona va organiza sâmbătă o întâlnire de urgență pentru a discuta despre potențiale noi restricții. Portugalia, cu puțin peste 10 milioane de oameni, a înregistrat un număr relativ scăzut, de 166.900 de cazuri și 2.792 de decese, dar a ajuns la 5.550 de cazuri vineri, cea mai mare cifră zilnică de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore au murit 52 de oameni, cam la jumătate față de bilanțul zilnic din România.
Testarea a crescut, de asemenea, aceasta putând fii una dintre explicații. Un total de 2.425 de persoane se află în spital, cu 340 de persoane în unitățile de terapie intensivă (ATI)- mai mult decât în vârful din aprilie, din 271.
Sistemul de sănătate portughez, care înainte de pandemie avea cel mai mic număr de paturi de îngrijire critică la 100.000
de locuitori din Europa, poate găzdui un maxim de 800 de pacienți COVID-19 la Terapia intensivă, potrivit Reuters.