Calendarul Ortodox ne arată că Postul Crăciunului 2020 începe la jumătatea lunii noiembrie, mai exact, pe data de 15 noiembrie. Acest post se va încheia în 24 decembrie.

Lasatul Secului pentru Crăciun 2020

Lasatul Secului pentru Postul Crăciunului 2020 are loc în seara Sfântului Filip, pe data de 14 noiembrie.

În perioada postului nu se organizează nici nunți, nici botezuri.

În Postul Crăciunului, credincioșii trebuie să consume mâncăruri de posta adică fără carne, brânză și ouă. Lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin, iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.

Postul Crăciunului 2020 începe pe 15 noiembrie. Tradiţii pentru Lăsata Secului
Postul Crăciunului 2020 începe pe 15 noiembrie. Tradiţii pentru Lăsata Secului

Dezlegare la peşte, untdelemn şi vin în Postul Crăciunului 2020

De asemenea, în sâmbetele şi duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.

Se mananca untdelemn si se face dezlegare la vin in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie, dar si pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece in aceste zile Biserica praznuieste Sfintii mai importanti.

Citeste si: Sfântul Filip 2020: Ce NU este bine să faci de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Postul Crăciunului 2020 dezlegare la peşte
Postul Crăciunului 2020 dezlegare la peşte

Se face dezlegarea la peste pe cand Biserica Ortodoxa praznuieste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent daca aceasta sarbatoare va cadea miercurea sau vinerea.

De asemenea, credinciosii pot manca peste in zilele de luni, miercuri si vineri ale acestui post, doar daca in aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastra.

Nu in ultimul rand, se face dezlegare la peşte in zilele cu sfinti insemnati, dar si in zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie si 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie daca zilele acestea cad Marti sau Joi. Cu atat mai mult, cand Martea sau Joia se intampla hramul bisericii.

Citeste si: Când începe Postul Crăciunului 2020? Tradiţii şi obiceiuri pentru lasatul secului

Postul Crăciunului 2020 începe pe 15 noiembrie. Tradiţii pentru Lăsata Secului
Postul Crăciunului 2020 începe pe 15 noiembrie. Tradiţii pentru Lăsata Secului

Postul Crăciunului trebuie ţinut cu stricteţe

Postul Nasterii Mantuitorului sau Postul Craciunului, asa cum este cunoscut de catre toti credinciosii, este tinut cu strictete de credinciosii in intreaga lume.

Postul Craciunului inchipuie ajunarea timp de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, dar si postul patriarhilor din Vechiul Testament.

Citeste si: Lăsatul Secului în Calendarul Ortodox 2020. Pe ce dată este această sărbătoare 

In ziua de Ajunul Crăciunului se mananca seara si doar: grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame cu seminte.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si