Postul Crăciunului 2021. Ce putem manca în post și când avem dezlegare la pește
Postul Crăciunului 2021. Iată ce alimente poți să consumi în această perioadă. Când va fi dezlegare la pește, conform calendarului ortodox?
Postul Crăciunului 2021. Postul Crăciunului sau Postul Nașteriii Domnului așa cum mai este cunoscut, durează 40 de zile și este unul dintre cele mai importante posturi ale anului. Acest post este mai permisiv decât Postul Paștelui și are mai multe dezlegări la pește, la ulei și vin.
Totodată, în această perioadă, credincioșii trebuie să fie mai milostivi, să se roage mai mult la Dumnezeu și să fie mai buni și mai înțelegători cu aproapele.
Postul Crăciunului începe luni, 15 noiembrie 2021 și se termină vineri, 24 decembrie 2021. Lăsata secului are loc în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie 2021.
Perioada postului Nașterii Domnului amintește de cele 40 de zile de post ale Prorocului Moise, în așteptarea lui Dumnezeu, dar și de postul patriarhilor din Vechiul Testament.
Potrivit calendarului ortodox, doar în ziua de Lăsatul Secului pentru Postul Nașterii Domnului, credincioșii mai pot consuma preparate de dulce, deoarece va începe postul și nu vor mai putea face asta decât în zilele cu dezlegări.
În Postul Crăciunului se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, iar lunea, miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Totodată, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin.
Citeste si: Sf. Apostol Filip: Pe ce dată pică Lasatul Secului pentru Postul Crăciunului 2021?
Daca in zilele de luni, miercuri si vineri Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin; iar daca hramul bisericii sau vreo sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie rosie atunci se face dezlegarea si la peste.
In zilele de marti si joi credinciosii pot consuma peste, vin sau untdelemn.In ziua de Ajun se mananca abia seara si doar: grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame deoarece cu seminte a ajunat si Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilor, care au prevestit si asteptat Nasterea Mantuitorului. De Craciun, indiferent de ziua in care cade se mananca de dulce.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Îți prezentăm câteva mâncăruri de post delicioase, doar din legume: chifteluțe din cartofi, legume la cuptor, supă de legume, crochete de cartofi cu tărâțe și alte mâncăruri cu legume și soia, dar și fructe.
Astfel, se consumă untdelemn si se face dezlegare la vin in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie, dar si pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, iar daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece in aceste zile Biserica praznuieste Sfintii mai importanti.
Se face dezlegarea la peste atunci cand Biserica Ortodoxa praznuieste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent daca aceasta sarbatoare va cadea miercurea sau vinerea.
Totodată, credinciosii pot consuma pește in zilele de luni, miercuri si vineri ale acestui post, doar daca in aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastra, portrivit creștinortodox.ro.
Citeste si: Paşte 2022: Pe ce dată pică Paştele catolic şi ortodox? Calendar