Postul Crăciunului 2022 . Lăsata secului va avea loc în seara Sfântului Filip, adică pe data de 14 noiembrie 2022. În perioada postului nu se vor organiza nici nunți, nici botezuri.

Postul Crăciunului are o durată de 40 de zile. Cei care țin Postul Crăciunul 40 de zile, se învrednicesc să primească Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Când începe Postul Crăciunului?

Postul Crăciunului 2022 începe pe data de 15 noiembrie 2022. În Post, credincioșii nu au voie să consume: carne, brânză, ouă.

Citeste si: Când începe Postul Crăciunului în 2022? Un moment foarte important pentru credincioși. Calendar ortodox

Luni, miercuri și vineri, creștinii consumă mâncare fără ulei și fără vin. Creștinii pot consuma ulei și vin, doar dacă în zilele de miercuri și vineri, Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun mare sfânt, care să fie însemnat în calendar cu cruce neagră. Se face dezlegare și la pește, dacă este hramul bisericii sau vreo sărbătoare importantă trecută în calendar cu cruce roșie.

Cum se ține corect Postul de Crăciun? Regulile de aur

În seara de Ajun se mănâncă pentru prima dată în ziua respectivă, doar grâu fiert și îndulcit cu miere. Pe lângă acesta, potrivit obiceiurilor creștine, aceștia mai pot consuma covrig, turte din făină și poame.

Motivul ar fi acela potrivit căruia, tot semințe a mâncat în ajun și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Indiferent de ziua în care cade, de Crăciun sau cum mai este cunoscut acesta: Nașterea Domnului, creștinii vor mânca de dulce.

Femeile spală foarte bine toate vasele din casă, cu o zi înainte ca postul Crăciunului să înceapă. Rolul acestei activități este acela de a îndepărta eventualele urme de grăsime existente pe acestea.

Pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube, femeile pun toate oalele cu gura în jos.

Resturile de mâncare sunt strânse într-o față de masă și aruncate către răsărit în dimineața primei zile de post și se rostesc cuvintele:

“Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Pentru a-și găsi ursitul și pentru a-și îmblânzi soarta, în postul Crăciunului, fetele nemăritate trebuie să bată bine pernele.

În post nu se bea alcool!

În post nu se fac nunți sau botezuri!

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si