Postul Paştelui 2022: Regulile de aur pe care credincioşii trebuie să le respecte cu stricteţe
Postul Paştelui 2022. Iată regulile pe care credincioşii trebuie să le respecte în Postul Mare, cel mai lung și aspru post din an!
Postul Paştelui 2022. Pentru creștinii ortodocși Postul Paștelui începe în 2022, pe 7 martie și se încheie pe 23 aprilie, potrivit calendar ului ortodox 2022.
Data la care creștinii sărbătoresc Paștele este influențată de echinocțiul de primăvară (dată fixă) și de luna plină (dată variabilă). Astfel, data Paștelui se schimbă de la an la an.
Oamenii mai numesc Postul Paștelui și Postul Mare. Acest post durează de obicei patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Totodată, este cel mai lung și strict post ținut de creștinii ortodocși.
Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Însă, Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii, pentru a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos.
În Postul Pașetelui, creştinii trebuie să dea dovadă milostenie și grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice sau cum se mai spune în popor ”alimente de dulce”. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune.
Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele.
Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.Citeste si: Floriile 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an? Tradiţii şi obiceiuri
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Potrivit tradiţiei creștine, în cursul Postului Mare se posteşte astfel: în primele două zile (luni şi marţi din săptămâna primă) se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă; la fel în primele trei zile (luni, marţi şi miercuri) şi ultimele două zile (vinerea şi sâmbăta) din Săptămâna Patimilor.
Miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite), când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn.
În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.
De asemenea, în post se dezleagă la vin şi untdelemn (în orice zi a săptămânii ar cădea), la următoarele sărbători fără ţinere (însemnate în calendar cu cruce neagră).
Citeste si: Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox
De Buna Vestire (25 martie) și de Florii (17 aprilie) este dezlegare la pește.
Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro
Timp de 40 de zile, cât va ţine Postul Paştelui sau Postul Mare, nu se mănâncă alimente de dulce(carne, ouă, lapte, brânză, etc.), iar trupul se purifică prin acest regim, dar și prin rugăciune şi gânduri bune. Aşadar, în aceste săptămâni, nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi. De asemenea, nu vom mânca nici peşte sau untdelemn(doar în zilele cu dezlegare) şi este interzis fumatul şi alcoolul.
Astfel, după perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.
Totodată, în post se fac şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor care locuiesc în ea.