Postul Paștelui 2023. Pentru cei care țin Postul Paștelui de la început și până în noaptea Învierii, trebuie să știe că există zile cu dezlegare la pește. Când are loc următoarea?

Când are loc următoarea dezlegare la pește?

Cei care au decis să țină postul Paștelui nu au voie să mănânce lactate sau alte produse de origine animală. Cu toate acestea, există două zile în care creștinii pot să consume pește.

Postul Paștelui 2023. Când are loc următoarea dezlegare la pește?

Postul Paștelui 2023. Când are loc următoarea dezlegare la pește?

[Sursa foto: PixaBay]

La fel ca în fiecare an, postul Paștelui 2023 durează șapte săptămâni (48 de zile) și este cel mai aspru post din punct de vedere alimentar.

Citește și: Vacanță Paște 2023. Când au elevii din România liber în luna aprilie?

În 2023, postul Paștelui a început pe 27 februarie și ține până pe 15 aprilie. Pe 16 aprilie, creștinii sărbătoresc Paștele ortodox.

Zilele cu dezlegare la pește

În postul Paștelui există doar două zile cu dezlegare la pește, iar acestea au loc în zile mare de sărbătoare.

Prima dezlegare la pește a fost pe 25 martie, odată cu Buna Vestire. A doua dezlegare la pește din postul Paștelui este cu o săptămână înainte de Învierea Domnului. Mai exact, creștinii ortodocși pot să mănânce pește pe 9 aprilie, de Duminica Floriilor.

De asemenea, în postul Paștelui mai sunt și zile cu dezlegare la untdelemn (ulei) și vin.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În luna aprilie este dezlegare la ulei și vin în zilele: 1, 2 și 8, potrivit crestinortodox.ro.

Tradiții și obiceiuri de Postul Paștelui 2023

În Post trebuie să fim cât mai cinstiți și să respectăm o serie de tradiții și obiceiuri.

Ortodocșii trebuie să fie milostivi și să aibă grijă spiritual ă sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice sau cum se mai spune în popor ”alimente de dulce”. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune. 

A ține post înseamnă a te reţine total de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

Citește și: VIDEO- Rețete de post delicioase și ușor de preparat

De Lăsatul Secului este bine ca rudele să fie invitate la masă, dar nu au voie să vină cu mâna goală. Trebuie să aducă mâncăruri preparate sau carne, colaci, turte în foi sau vin.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Femeile nu au voie să coasă sau să toarcă.

Potrivit tradiției, femeile nu au voie să coasă sau să toarcă, pentru a nu atrage lucrurile rele. 

Femeile trebuie să spele foarte bine vasele din care s-au mâncat și gătit preparate „de dulce” pentru a nu le „spurca” pe cele de post în cele 40 de zile.

Potrivit tradiției, femeile nu au voie să coasă sau să toarcă, pentru a nu atrage lucrurile rele. 

Femeile trebuie să spele foarte bine vasele din care s-au mâncat și gătit preparate „de dulce” pentru a nu le „spurca” pe cele de post în cele 40 de zile.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si