Cât durează Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Postul Sfinților Petru și Pavel are dată schimbătoare și se calculează în funcție de data Paștelui. De regulă, postul începe în lunea după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii.

Se întâmplă însă ca Paștele să fie sărbătorit după data de 1 mai (ca și în 2021), iar atunci, Duminica Tuturor Sfinților pică după 29 iunie, când sunt Sfinții Petru și Pavel, scrie crestinortodox.ro.

Astfel, în anul 2021, postul Sfinților Petru și Pavel începe în data de 22 iunie și durează 7 zile, până pe 29 iunie.

Citeste si: Petru și Pavel 2021. Pe ce dată sunt sărbătoriți acești mari sfinți în calendarul ortodox

Obiceiuri în timpul postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel

În zilele de sâmbătă și duminică în acest post este dezlegare la pește. De asemenea, și pe data de 24 iunie, credincioșii au voie să consume pește, pentru că se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Dacă în zilele de luni, marți și joi se sărbătorește un sfânt cu cruce neagră în calendar ortodox 2021, va fi și atunci dezlegare de pește.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

De asemenea, dacă o astfel de sărbătoare pică într-o zi de miercuri sau vineri, credincioșii au voie să consume ulei și vin, iar dacă Sfinții Petru și Pavel cad într-o zi de miercuri sau vineri, în aceste zile va fi dezlegare la pește, vin și ulei.

În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară. Aceasta marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului.

Tradiții și obiceiuri[Sursa foto: Unica.ro]

Sânpetru este un personaj îndrăgit în povestirile şi în snoavele populare. În vremuri îndepărtate, când oamenii erau mai religioşi, Sânpetru de vară mergea pe pământ fie singur, fie însoţit de Dumnezeu, era îmbrăcat în straie ţărăneşti, fiind preocupat ca orice gospodar de creşterea vitelor şi, mai ales de pescuit.

Sânpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, care-l consultă în luarea unor decizii. De aceea, Dumnezeu i-a încredinţat porţile şi cheile Raiului, spune tradiţia. Acolo fiind stăpân peste cămările cereşti, Sfântul Petre hrăneşte animalele sălbatice, mai ales lupii, dar fierbe şi grindina, care se topeşte în bucăţele mici şi nu mai este atât de periculoasă.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citeste si: Mesaje de Petru si Pavel 2021 pentru cei care poartă numele acestor sfinți. La mulți ani!

Ce nu ai voie să faci în timpul acestui post

Oamenii nu au voie să muncească, nici la câmp, şi nici în gospodărie. În ziua prăznuirii celor doi sfinţi nu se spală, nu se aruncă gunoiul din casă şi nu se toarce, iar oamenii trebuie să meargă la biserică.

În această zi nu se scutură merii, pentru ca ogoarele să fie protejate de grindină. În popor, se mai spune că femeile văduve nu au voie să mănânce mere până în ziua de Sfântul Ilie dacă vor să fie sănătoase.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si