Pot merge la cimitir în această perioadă? Răspunsul oficial
În Săptămâna Mare, foarte mulți credincioși obișnuiau să meargă la cimitir pentru a aprinde o lumânare pentru cei pe care i-au pierdut. Grupul de Comunicare Strategică vine cu precizări.
Întrebare: Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?
Răspuns: Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.
Citeste si: Fostul mare rabin al Israelului, ucis de coronavirus
Răspuns: Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise în mediul online și pe canale TV. Patriarhia Română a dat publicității o serie de recomandări pe care le regăsiți la următorul link: https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/
Răspuns: Desigur. Conform ordonanței militare trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 4, motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave. De asemenea, recomandăm evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Coronavirus: Vești proaste din China
Răspuns: Da, în condițiile art.1 lit. d) din Ordonanța militară nr. 3 unde se prevede că se pot efectua deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală. Nu veți merge însă în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi preluat virusul și nu este permisă deplasarea în spațiul public, pietonal, în grupuri mai mari de trei persoane. Ieșirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoțirea persoanei adulte care îl are în îngrijire.
Citeste si: Arafat: Vârful epidemiei de COVID-19 este aşteptat în România în perioada 22-26 aprilie
Răspuns: Completarea unei declarații pe proprie răspundere este o condiție obligatorie pentru deplasarea în afara locuinței, cu excepția situațiilor când deplasarea se face către/la locul de muncă. Persoanele care nu pot completa această declarație vor trebui să apeleze la sprijinul unor rude/vecini sau autorități locale, prin serviciile de asistență socială.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Pepe se află într-o situație critică din cauza COVID-19. Iată ce a pățit artistul: „Am pierdut tot”