Lui Covaciu i-ar fi fost imposibil sa ramana competitiv daca nu ar fi apelat la bratele galbene ale robotilor japonezi. In ultimii 17 ani, de cand a cumparat primul robot, salariul mediu din fabrica a crescut de zece ori, iar costul utilitatilor (apa si energie) a crescut de 10-15 ori. In 2000, cand a inceput robotizarea, cu sase roboti second-hand, era considerat de comunitatea de afaceri drept "nebunul satului", dupa cum isi aminteste cu autoironie, scrie newmoney.ro.

Acum insa, cand are circa 250 de roboti in care a investit peste cinci milioane de euro, este privit ca un avangardist al noii revolutii industriale. De altfel, spune ca IPEC este fabrica cu cel mai mare grad de robotizare, daca e sa ne raportam strict la afacerile antreprenoriale.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

" Robotizarea este un topic la nivel mondial. Noi l-am imbratisat cu foarte mare ardoare, din cauza lipsei fortei de munca“, puncteaza antreprenorul.

Printre tarile unde robotizarea este un subiect la ordinea zilei este si China. Investitia initiala in roboti este costisitoare (din punct de vedere financiar, al timpului alocat programarii si apoi optimizarii functiilor pe care le indeplineste robotul). Insa analistii internationali spun ca, pe termen lung, sunt mai ieftini decat forta de munca umana.

Citeste mai mult aici


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si