Povestea criminalului român care ucidea doar brutari. Era născut în Galați și avea un trecut dureros
Iancu Berilă s-a numărat printre cei mai sângeroși asasini din istoria României. Crimele sale au avut loc în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. A ucis fără milă 20 de brutari, acționând precis.
Iancu Berilă s-a născut la Galați, iar de la vârsta de 6 ani a rămas orfan. A mers prin mai multe zone din țară unde reușea să trăiască din ceea ce fura.
Autoritățile treceau cu vederea faptele sale fiind minor nu reprezenta un pericol pentru persoanele din jur. Ajunsese alcoolic, iar ceea ce lua din jafuri și spargeri se ducea pe băutură.
Iancu Berilă avea un fizic impresionant și o figură înspăimântătoare. Din motive doar de el știute victimele sale erau brutarii.
El își analiza mereu victimele și acționa mereu la fel: se angaja ca ajutor de brutar, iar seara când pregăteau pâinea pentru ziua următoare, folosindu-se de un cuțit de mari dimensiuni își omora șeful. Dar se pare că nici membrii familiilor brutarilor nu scăpau cu viață.
Crimele înfiorătoare ale lui Iancu Berilă
În anul 1936, Iancu Berilă a revenit la Galați unde s-a angajat ca ajutor de brutar la familia Mandanis de pe strada Dogăriei.
În casa familiei locuiau Mihai Mandanis, alături de soția Paraschiva și fiul lor Filip. În aceeași casă mai locuiau și angajații Iosef Fechete și Dănilă Bota.
Berilă a mers la brutărie și a cerut să stea de vorbă cu patronul. I-a spus acestuia că a auzit că are nevoie de forță de muncă și i-a gazdă. Patronul Mandanis a fost de acord și Iancu Berilă a început să lucreze la brutărie.
Când s-a hotărât să dea marea lovitură, Iancu Berilă consumase alcool pentru a-și face curaj. A văzut care sunt obiceiurile familiei, cât se încasează și unde sunt ținuți banii. În acea seară a făcut gălăgie mergând spre locul unde erau banii și i-a trezit pe angajați pe care i-a și omorât.
L-a trezit și pe micuțul Filip care a mers să vadă ce se întâmplă. Pe acesta l-a lovit și a căzut peste cei doi angajați. Copilul era inert, iar pentru a se asigura că este mort i-a strivit capul cu un sifon metalic.
Apoi, Berilă a ucis-o pe Paraschiva și l-a mobilizat imediat pe Mihail Mandanis. I-a arătat patronului cadavrele și i-a spus că va sfârși la fel dacă nu va scoate banii.
Mandanis era conștient că urma să aibă aceeași soartă chiar dacă scoate sau nu banii.
Iancu Berilă a fugit din casa familiei Mandanis cu 500 de lei, un ceas de aur și câteva haine.
Cum a sfârșit Iancu Berilă?
Berilă a fugit la Brăila dar a fost prins de comisarul Ceapă și trimis la judecată la Galați. A fost condamnat la 100 de ani de muncă silnică, a reușit să scape din închisoare și a fost prins din nou tocmai când se pregătea să facă o nouă victimă.
Comisarul Eugen Alimănescu a fost cel care l-a urmărit după ce acesta a evadat. În 1947 acesta se angajase ucenic la un brutar în apropiere de Slatina și se pregătea de o nouă lovitură în stilul său caracteristic. Polițiștii l-au imobilizat noaptea, când dormea, și l-au închis din nou. Asupra sa a fost găsit cuțitul cu care urma să atace.
Inițial, ucigașul avea de ispășit o condamnare pe viață la muncă silnică în închisoare și a mai primit 100 de ani de muncă.
Acesta nu a mai reușit să scape, iar 10 ani mai târziu moare, cauza decesului fiind condițiile de muncă la care a fost supus în închisoare.
Trebuie specificat că, în trecut, expresia ”ca Berilă” era folosită în rândul puşcăriaşilor, scoțând în evidență munca silnică grea și anii grei de închisoare. De la puşcărie, expresia a deviat la armată, fiind folosită de militari care obişnuiau să spună: „bag armată ca Berilă”. În ziua de astăzi sintagma a devenit un simbol al muncii grele.