Povestea Deliei, primul copil din Romania cu transplant renal! La moartea ei pana si medicii au plans, iar tatal ei si-a dat ultima suflare chiar la mormantul fiicei sale! A devenit personaj de roman
Delia Gradinaru a fost o tanara bolnava de insuficienta renala, care a devenit personaj de carte. Povestea ei este una impresionanta, iar Asociatia pentru Solidaritate şi Empatie, al carei presedinte este deputatul Emanuel Ungureanu, cel de la care a plecat scandalul medicului Lucan, ii poarta numele.
Delia Gradinaru s-a imbolnavit de insuficienta renala cronica cand era copil, iar la 13 ani a fost primul copil din Romania supus unui transplant renal. Din pacate, dupa trei ani a trebuit sa intre din nou la dializa. A fost operata de 20 de ori, iar boala a distrus-o treptat. Intr-un final, in 2014, organismul ei a cedat. Delia avea 32 de ani, din care mai bine de jumatate ii petrecuse in spital.
“Mi-am amintit reactia pe care a avut-o la vestea mortii ei unul dintre medicii ce s-a luptat pentru viata Deliei pana in ultima clipa. Mariana Matei a plans pentru ca o iubea pe Delia si pentru ca ii legase ranile mult timp. Delia Gradinaru o diviniza pe Mariana Matei deoarece acest medic o vindecase de multe ori si cu inima, nu doar cu mainile pricepute de chirurg vascular”, isi aminteste Emanuel Ungureanu.
Povestea Deliei a impresionat-o pe scriitoarea Hanna Bota care a scris romanul “In fiecare zi e joi”, inspirata de viata tinerei. “Ma cheama Daria. Am murit intr-o joi”, cu aceste cuvinte ale personajului principal incepe romanul.
Faptul ca personajul Daria din carte este de fapt Delia Gradinaru a marturisit tot Emanuel Ungureanu.
“Cand am cunoscut-o pe Daria (n.r. Delia Gradinaru) avea 28 de ani. Incepuse sa faca si facultatea de arhitectura, dar nu a terminat-o din cauza bolii. Era o tanara simpla intr-ale vietii si lua lucrurile asa cum sunt.
Tatal ei o ingrijea non-stop, o aducea la dializa si la tratament, iar mama ei era plecata in Germania pentru a intretine familia. Povestea acestei tinere mi s-a parut fantastica si din prisma relatiei dintre fiica si tata pentru ca a ajuns de o intimitate foarte profunda si psihic, si fizic (….) Imi doream sa public cartea cat personajul principal era inca in viata. Nu a vrut sa citeasca nimic inainte de publicare pentru ca avea incredere în mine.
Din pacate, nu a mai reusit sa vada cartea publicata. Prin paginile cartii, Daria isi scrie, de fapt, jurnalul”, a povestit scriitoarea Hanna Bota, in urma cu doi ani, la lansarea cartii sale.
Dupa un an de la moartea Deliei avea sa sfarseasca si tatal sau. “Tata Gradi”, asa cum ii spuneau toti cei din spital, unde devenise un obisnuit, a murit cu florile in mana, chiar in fata mormantului fiicei sale. Dorul l-a ucis!
Deputatul Emanuel Ungureanu, presedintele Asociatiei pentru Solidaritate şi Empatie “Delia Gradinaru”, este persoana care a facut primele acuzatii si a adus dovezi in dosarul in care este cercetat acum profesorul Mihai Lucan, fostul director al Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.