Povestea femeii care a crescut într-o colibă de pe o insulă fără apă curentă sau electricitate, iar acum este pilot
Încă de mic copil Silva McLeod visa să devină pilot și era fascinată de această lume a aviației. La vârsta de 37 de ani, a devenit pilot cu normă întreagă pentru Royal Tongan Airlines.
Unii copii mici cresc visând să fie piloți. Silva McLeod nu a fost unul dintre ei. În timpul copilăriei sale de pe insula Tongană Vava'u, ea nici măcar nu știa că a fi pilot era o posibilă carieră, însă ori de câte ori un avion zbura deasupra colibei de paie în care locuia împreună cu familia ei, micuța Silva alerga afară să vadă.
Silva a devenit singura femeie din Tonga care avea licență de pilot
"A fost o fantezie în copilărie, căci de fiecare dată când un avion survola zona, eu alergam afară, arătând spre cer", spune ea. "Nu aș spune că am vrut să fiu pilot, dar era acea fascinație, acea curiozitate din mine care mă făcea să mă gândesc: "Uau, ce oameni deștepți manevrează aceste aparate"”. De atunci, multe s-au schimbat pentru McLeod. S-a căsătorit, a emigrat în Australia și, în cele din urmă, a devenit unul dintre oamenii deștepți care operează un aparat de zbor.
În acest fel, a devenit una dintre puținele persoane din Tonga care au obținut vreodată o licență de pilot.
Prima dată când McLeod s-a urcat într-un avion a fost în 1981, la scurt timp după ce s-a căsătorit cu soțul ei australian Ken, pe care l-a cunoscut când acesta a venit în Tonga pentru a ajuta la construirea unui spital.
Pentru a ajunge în orașul său natal din Victoria, au trebuit mai întâi să zboare cu un avion mic din Vava'u, orașul natal al lui Silva, până pe insula principală Nuku'alofa, apoi să zboare din Nuku'alofa până în Auckland, Noua Zeelandă, și în cele din urmă să călătorească de acolo până la Melbourne.
Soțul său i-a făcut cadou Silvei un curs de pilot
Primul zbor a fost un dezastru.
Zburau pe o vreme groaznică, iar apa s-a infiltrat prin câteva fisuri mici din corpul avionului. Cei doi piloți ai avionului- ambii bărbați albi care nu erau din Tonga- făceau anunțuri în engleză, pe care majoritatea pasagerilor nu le puteau înțelege. Deși McLeod visase de mult timp să învețe despre aviație, viața i-a stat în cale. Mutarea ei în Australia a necesitat mult mai mult decât o relocalizare- a trebuit să învețe cum să deschidă un cont bancar, să folosească o mașină de spălat, să citească hărți, să conducă o mașină și multe altele.
În curând, au apărut și copiii. Cu ocazia celei de-a 32-a aniversări a soției sale, Ken i-a făcut un cadou: un certificat pentru un zbor de pregătire de bază. "Mai vrei să înveți să zbori?", a întrebat el. Răspunsul a fost unul singur: da.
Mai întâi a obținut licența de elev, apoi o licență restrânsă, urmată de o licență comercială. În cele din urmă, a reușit să predea elevilor și să piloteze ea însăși aeronave mici. McLeod a obținut licența de pilot în 1992. Potrivit Autorității australiene pentru siguranța aviației civile, aceasta o face prima femeie din Tonga care a devenit pilot licențiat.
La vârsta de 37 de ani, a devenit pilot cu normă întreagă pentru Royal Tongan Airlines.
”Dacă aș muri zburând în Tonga, aș fi cel mai fericit pilot care a trăit vreodată", a spus ea, informează CNN. Acest vis nu a durat, însă. În 2004, compania aeriană a fost închisă. Pentru McLeod, dispariția Royal Tongan a însemnat mai mult decât pierderea unui loc de muncă. Dacă McLeod nu și-ar fi întâlnit soțul și nu ar fi putut să trăiască și să lucreze peste hotare, există șanse ca ea să nu fi reușit niciodată să își îndeplinească visul.
Ceilalți piloți tongani pe care îi cunoaște ea au fost, de asemenea, instruiți în străinătate.
După ce l-a pierdut pe Ken din cauza cancerului, ea a scris o carte de memorii, "Island Girl to Airline Pilot: O poveste de dragoste, sacrificiu și zbor", care a fost publicat în 2023. Ea speră ca această carte să dea speranță și altor persoane din medii marginalizate care doresc să lucreze în industria aviatică.
"Nu vă uitați niciodată în vârful muntelui", spune ea ca sfat. "Pentru că atunci renunți. Este prea sus, prea greu. Dar dacă te concentrezi doar pe pasul din față, ciobindu-te puțin câte puțin, înainte de a-ți da seama, ai avansat chiar până la jumătatea muntelui".