Elena s-a născut la 8 octombrie 1990 în București, România, și a fost adoptată de o familie italiană din Piacenza pe vremea când avea 6 luni. Încă de atunci când avea șase ani știe că părinții care au crescut-o nu sunt și cei care i-au dat viață.
Astfel, la vârsta de 30 de ani, a simțit o puternică dorință de a călători și a încerca să-și găsească familia biologică, iar această aventură personală s-a transformat într-un film captivant.
"The Land You Belong: Return to Your Origins" (Pământul unde aparții: Întoarcere la origini), inspirat din viața sa, a fost prezentat cu succes la festivalul Biografilm.
Citește și: Scrisoarea tulburătoare găsită lângă un bebeluş abandonat de mamă la naştere:"Mama mă iubeşte, dar nu mă poate creşte"
"Este un road movie existențial: este o călătorie de întoarcere la origini făcută treizeci de ani mai târziu.
Scopul este de a regăsi aceste origini, dar și în căutarea unui răspuns la întrebarea: "Cine sunt eu?", care devine universală".
Un partener de călătorie neașteptat pentru româncă a fost chiar un frate pe care nu știa că îl are, deoarece a fost, de asemenea, dat spre adopție în Belgia. Amândoi se confruntă cu aceleași întrebări tulburătoare: "Ce determină cine ești? Țara în care te-ai născut? Familia care te crește?".
Filmul documentează toate evenimentele, acțiunile și reacțiile lor, capturând astfel experiența lor unică și implicând spectatorul în această călătorie fascinantă.
Citește și: Scene de coșmar în Italia, după ce un șarpe a căzut în capul unei femei. Oamenii trăiesc clipe de coșmar
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
"Ideea mi-a venit încă din 2014, când o persoană mi-a scris din România pe Facebook. Știa informații despre mine și spunea că face parte din familia mea românească. Cu toate acestea, am vrut să fiu eu cea care să fac cercetarea în timpul meu", a povestit Elena.
În conformitate cu aspectele legale, el a fost obligat să aștepte până la vârsta de 27 de ani pentru a avea acces la actele sale de adopție.
"Am fost foarte impresionată să citesc despre legile pro-viață pe care Ceaușescu le-a făcut pentru a crește forța demografică a țării, oferind stimulente "mamelor eroine" și familiilor, care, prin urmare, au avut atât de mulți copii fără să țină cont de sustenabilitatea lor reală. Și am citit și despre consecințele sociale și economice ale prăbușirii regimului comunist, despre căderea țării în sărăcie absolută și despre fenomenul puternic al copiilor abandonați în orfelinate.
Restul este istorie", a mărturisit aceasta.
Tânăra de 30 de ani a descoperit că mai are alți cinci frați în România
Împreună cu părinții adoptivi, românca a început să exploreze documentele de adopție și a descoperit că, în calitate de copil unic în Italia, era, de fapt, al șaselea copil în familia sa biologică. A aflat că avea un frate pe nume Gerard, cu care împărțea același tată și aceeași mamă.
Gerard fusese, de asemenea, adoptat și el, și trăia acum în Bruxelles, fiind un muzician talentat.
El crescuse în orfelinate până la vârsta de opt ani, fiind apoi adoptat prin intermediul unui program de televiziune din România, în care copilul avea posibilitatea să-și aleagă părinții cu care să locuiască.
Citește și: Daria s-a stins din viață la doar 19 ani în urma unui accident dramatic, în Italia. „Vei fi mereu una dintre noi!”
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
"Prima emoție nu a fost frica, ci entuziasmul. Teama a venit mai târziu, când m-am documentat și am început să abordez subiectul. Mi-era teamă să nu găsesc ceva care să mă definească, ca și cum ar fi existat o moștenire despre mine, ceva pe care trebuia să-l port ca o povară. Cei mai dificili pași au fost primul apel video cu fratele meu și propunerea de a merge în această călătorie cu mine. Am fost imediat înțeleasă de el. Apoi a fost problema de a ne cunoaște unul pe celălalt, cu asemănări și diferențe", a mai povestit Elena.
Întâlnirea cu mama biologică a ridicat două aspecte importante: incertitudinea cu privire la ceea ce va descoperi și responsabilitatea de a nu-i fi dezvăluit nimic despre film în prealabil.
"Am avut îndoiala până la sfârșit, dar ar fi trebuit să-i spun în format digital, în timp ce în persoană poți face mai multe lucruri perceptibile și, dacă ar fi fost avertizată, adevărul s-ar fi pierdut", a povestit românca.
Elena a întâmpinat un singur obstacol în călătoria sa
"A fost foarte interesant, dar și foarte ciudat. Era ca și cum aș fi fost un alt eu. Cea care aș fi putut fi, dacă aș fi crescut acolo. Să fac un grătar duminica la soare cu familia mea. Pentru prima dată, nu luam masa cu familia mea obișnuită, ci cu o alta.
În Italia mi se spune Elena, în România mi se spune Rebeca, pentru că numele mamei mele biologice este Elena. Din punct de vedere emoțional a fost un mare dezastru. Dar faptul că eram la treizeci de ani și că aveam un "eu" solid mi-a permis să navighez pe aceste ape furtunoase fără să mă pierd.
A trebuit să le explic și să le repet că a face filme este meseria mea, o meserie pe care o iubesc, și că ei ar trebui să mă accepte așa cum eram. Și asta a arătat cum legăturile de sânge sunt supraevaluate. Mi-am dat seama ce lucruri sunt importante pentru mine și care sunt cele pentru care nu faci compromisuri. Trebuie să fii acceptat pentru ceea ce ești. Când mama mea biologică mi-a cerut să renunț la filmări, a fost ca și cum ar fi negat o parte din mine”, a mai povestit Elena, potrivit jurnaliștilor italieni.
Citește și: Ioana suferă de 17 ani de epilepsie, iar boala s-a agravat. Aceasta are nevoie de ajutorul nostru