Preotul de la Manastirea din Podul Cosnei, o localitate din apropierea orasului Vatra Dornei, judetul Suceava, era destul de bolnav in ultima perioada, insa nu a putut inchide ochii pana in momentul in care si-a vazut implinite doua vise: sa ridice biserica noua, sa o sfinteasca, si sa lase cele 117 suflete pe care le creste de multi ani, pe maini bune.

Biserica noua a sfintit-o in noiembrie 2016, cand au participat sute de oameni, zeci de preoti, inclusiv si IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.
In ceea ce-i priveste pe cei 117 copiii, parintele s-a asigurat ca vor avea acelasi trai ca pana acum. Preoteasa Iulia, dar si ceilalti preoti care au ramas la Manastire vor avea grija ca celor peste 100 de suflete sa nu le lipseasca nimic.

Nu demult, preoteasa Iulia ne povestea cum a inceput parintele Mihai Negrea sa ingrijeasca copii la Manastire. “Sotul meu (n.r. preotul Mihai Negrea) incepuse lucrarile la biserica. Statea toata ziua aici, nu avea nimic, doar o cladire darapanata fara usi. A cunoscut 4 copii carora le murise mama. Sotul meu ii aducea zilnic, aici, la manastire, si mancau din sandwich-urile lui. Copiii erau foarte necajiti, aveau un tata paralizat si destul de dur. Sotului meu i-a fost mila si a inceput sa-i opreasca si peste noapte, dormeau cu el si mancau din sandwich-urile lui”, a povestit preoteasa pentru WOWbiz.ro.

Si pentru ca in 2006 cand parintele a ajuns la Podul Cosnei a cam rabdat de foame, a promis ca fiecare om care intra in curtea Manastirii sa fie pus la masa. „Cand am venit pentru prima data la Podul Cosnei am cam rabdat de foame, asa ca mi-am promis ca oricine va trece pragul manastirii sa manance macar un colt de paine“, povestea parintele Mihai Negrea, in presa locala.

Preoteasa Iulia
Preoteasa Iulia

A inceput cu 4 copii, iar in cativa ani a ajuns la 117.  15 dintre ei locuiesc in manastirea de la Podul Cosnei, pentru ca atat au loc, iar restul, 102, locuiesc intr-un imobil din Vatra Dornei. Au camere curate, cu paturi pentru fiecare, bai, cateva calculatoare pe care lucreaza cu profesor de informatica, curte unde se joaca si o sala de mese imensa. “Ne-am obisnuit cu atatia copii, la inceput a fost greu ca nu stiam nici cantitatile pe care sa le punem cand pregateam de mancare. Acum ne-am invatat, nu mai stim sa gatim putin. Facem cate un cazan de 70 de litri de ciorba pentru 50-60 de persoane cate sunt aici, la noi la Manastire, la Podul Cosnei. La Vatra Dornei sunt mai multi de 100. In total sunt 117 copii. In zile de post si copiii mari tin post, dar celor mici le mai dam lapte si oua, nu pot tine post in totalitate. Toti merg merg la slujbe, asa s-au invatat. Fetele ma ajuta la spalat, calcat. Mai spala vase in weekend ca in cursul saptamanii invata”, ne-a mai spus preoteasa, in urma cu cateva luni.

Asa arata sala de mese
Asa arata sala de mese
Copii au camere separate. Intr-una din ele isi tin hainele
Copii au camere separate. Intr-una din ele isi tin hainele

Le este greu cu banii, insa sunt multi oameni din zona care ii ajuta financiar sau cu produse. “Suntem ajutati de oamenii care vin la biserica, cei care ii stiu pe copii de mici. Ori ne ajuta cu paine, cu o carne, cu salam, cu mancare, in general, ori cu haine sau cu bani. Este o familie de nemti, in varsta, care au venit o data si au vazut ca nu se risipeste nimic si in permanenta trimit haine copiilor. Da, acesti copii sunt imbracati cu haine nemtesti”, mai spunea aceasta.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Mihai Negrea, barbatul in straie bisericesti, a ajuns la Podul Cosnei in 2006. Pana atunci insa el a fost preot militar in Afganistan, o experienta care l-a transformat complet si l-a facut sa ofere sansa la viata mai multor copii fara viitor.

Parintele va fi imormantat duminica, 29 ianuarie, iar masa de dupa slujba va avea loc la Casa de Cultura din Poiana Stampei.

Cei care vor sa-i ajute pe cei 117 copii orfani o pot face la:

Asociatia Mihail si Gravril Podul Cosnei

CIF 26179032

Banca Raiffeisen

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

RO45RZBR0000060012128463 – Cont LEI

RO93RZBR0000060012128472 – Cont EURO

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si