In articol:
- Povestea Tatianei, refugiata care a descoperit o parte din istoria familiei sale în România
- Tatiana a descoperit întâmplător mormântul străbunicului ei, într-un cimitir din Călărași
- Tatiana: Chiar trebuia să venim aici, pentru că s-a întâmplat un lucru foarte ciudat, chiar mistic
Tatiana Gorbonos, o ucraineancă originară din Odesa, a dezvăluit o poveste uimitoare a familiei sale.
Femeia a împărtășit povestea familiei sale cu Serviciul de Informații Ucrainean, după ce ea împreună fiica sa în vârstă de 6 ani au plecat din Odesa spre Moldova în prima duminică a războiului.
Ucraineanca nu își imagina cum vor decurge evenimentele în țara sa, așa că a hotărât să se evacueze pentru siguranța fiicei sale. Au petrecut în Republica Moldova aproximativ trei săptămâni, iar mai apoi, pentru că nu a găsit un loc unde să se stabilească, Tatiana a hotărât să plece spre sora ei din Germania.
Povestea Tatianei, refugiata care a descoperit o parte din istoria familiei sale în România
„ Prietena mea, Nadia, a început să ne invite la ea acasă, ne-a spus că acum în Călărași sunt multe colege de vârsta lui Poli (n.r.
Ulterior, mama Tatianei a venit la Călărași din Odesa.
„ Eu și familia mea ne căutăm de mult timp rudele noastre care au dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Unchiul Igor ne-a întrebat unde ne aflăm, apoi ne-a întrebat din nou, am fost surprinși de cât de interesat a primit informația. I-a spus mamei mele că bunicul lor- străbunicul meu Ivan Venotevici Fomenko, conform bazei de date militare generale, a fost înmormântat în orașul Călărași, în cimitirul local. Acum este un memorial “,- a declarat Tatiana.
Conform spuselor Tatianei, străbunicul ei a locuit în Krive Ozero. Împreună cu soția sa, Fekla, au dat naștere unei fiice, Nadia- bunica Tatianei. În momentul în care a izbucnit războiul, Ivan a plecat la Odesa și s-a dus la comisariatul militar, dar acolo a fost întâmpinat de români și luat prizonier. Mai apoi, potrivit documentelor găsite, a fost trimis într-un lagăr militar din orașul Slobozia, acolo unde s-a stins din viață în infirmerie la data de 25 decembrie 1941.
Tatiana a descoperit întâmplător mormântul străbunicului ei, într-un cimitir din Călărași
„A cesta este străbunicul meu, bunicul unchiului meu Igor, vărul mamei mele și unchiul bunicii mele, pe care familia noastră îl căuta de foarte mult timp. Nu-mi vine să cred că s-a întâmplat așa ceva. Am avut un sentiment foarte ciudat și apoi mi-am dat seama că nu întâmplător am ajuns aici, la Călărași. Primul loc de înmormântare a bunicului meu a fost la Slobozia, dar un an sau doi mai târziu toți soldații sovietici au fost reînmormântați la Călărași, unde a fost creat un mare memorial pentru soldații noștri morți“, a mai dezvăluit Tatiana.
„ În documente exista o adresă de înmormântare. Bineînțeles, am mers acolo pentru a vedea starea mormântului. Și cel mai mult ne-a surprins faptul că înmormântarea nu este în afara orașului, ci chiar în Călărași “,- a dezvăluit Tatiana, conform usionline.com.
Ucraineanca a studiat atent documentele bunicului ei- s-a dovedit că baza de date era clasificată de ruși. Ulterior, aceasta a fost depus o cerere online pentru a avea acces extins. Tatiana a aflat că, în anul 2017, reprezentanți ai Ministerului rus al Apărării au venit la Călărași pentru a-și desfășura "activitatea de propagandă", a dezvăluit femeia.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Potrivit fișei de înregistrare, 722 de soldați sovietici sunt înmormântați în cimitirul militar din Călărași, multe morminte au cruci cu numele celor înmormântați și doar 20 sunt dedicate soldaților necunoscuți.
Tatiana: Chiar trebuia să venim aici, pentru că s-a întâmplat un lucru foarte ciudat, chiar mistic
„ În 2017, ala Călărași au venit consulul rus Lanchikov și șeful reprezentanței Ministerului Apărării din Heredia pentru organizarea și desfășurarea lucrărilor militar-memoriale din România, Shapovalov, care, împreună cu primăria, au emis o "Carte de înmormântare militară" cu planul cimitirului și lista soldaților. Din anumite motive, în cimitir a fost instalat doar steagul rusesc (nu există steag sovietic). Dar, pe lângă ruși, acolo sunt înmormântați și ucraineni, georgieni, armeni și reprezentanți ai altor țări.
Am avut ideea de a instala steagul ucrainean, deoarece majoritatea soldaților de pe memorial sunt din Ucraina, și anume din Mikolaiv, Odesa, Vinnitsia, Rivne, Zaporizhzhia, Kiev și alte regiuni.
Ne-am adresat directorului Arhivelor Memoriei Naționale a Ucrainei, Igor Kulik, cu o scrisoare despre această situație, precum și Muzeului de Istorie al orașului Călărasi, după care intenționăm să ne adresăm oficial primarului orașului cu solicitarea de a stabili dreptatea istorică și, dacă este posibil, să adăugăm steaguri ale altor țări “,- a mai dezvăluit ucraineanca din Odesa.
După încheierea războiul din Ucraina, întreaga familie a Tatianei și, bineînțeles, nepotul direct al lui Ivan Fomenko, Igor, intenționează să vină la Călărași pentru a vizita locul unde își doarme somnul de veci bunicul lor.