Povestea italienilor care înfiinţează în România 20 de hectare de bambus gigant. Veniturile anuale calculate: 22.000 euro/ha. Sunt interesati de colaborari cu fermierii romani
Un grup de afacerişti italieni si-a propus să cultive la noi 20 de hectare cu bambus. Ei sunt interesati de colaborari cu fermierii romani.
Bambusul, recunoscut ca o cultură specifică mai degrabă Chinei decât Europei, este adusă în România de Consorţiul Italian al Bambusului, care îşi doreşte să popularizeze această plantă în rândul fermierilor din UE. Cultivat la acest moment doar în scop decorativ, bambusul reprezintă o adevărată industrie în Asia, unde se valorifică aproape integral: trunchi, rădăcină, rizomi, frunze şi chiar mugurii sunt vânaţi de restaurantele cu specific asiatic.
În România, bambusul gigant a reuşit deja să stârnească interesul multora, mai ales pe cel al cercetătorilor din cadrul USAMV Bucureşti, unde a fost înfiinţată o plantaţie experimentală, tocmai pentru
a vedea cum se comportă această plantă. În acelaşi timp, un fermier curajos din judeţul Timiş şi-a riscat investiţiile şi a pus bazele primei plantaţii de acest gen, înfiinţată anul acesta pe o suprafaţă de 5 hectare. Italienii de la Consorţiul Italian al Bambusului şi-au propus pentru început să înfiinţeze în România 20 de hectare de bambus şi le asigură fermierilor mai curajoşi care mizează pe această plantă şi preluarea întregii producţii.
Totul a început în urmă cu cinci ani, când preşedintele Consorţiului Italian a făcut o călătorie în China şi a văzut plantaţiile de bambus.
”Ulterior am realizat care este potenţialul acestei plante şi discutând cu un expert chinez, am realizat că motivul pentru care nu există plantaţii comerciale de bambus în Europa este legat de faptul că nimeni nu s-a gândit la asta înainte.
Din cele peste 1.200 de specii şi 80 de genuri de bambus cultivate în China am ales specia numită Phyllostachys edulis (pubescens – n.r.), specie de bambus ce a fost aleasă pentru caracteristicile sale calitative, productive şi de adaptabilitate pe care această varietate de bambus o are. De la această varietate am recoltat seminţe pe care le-am folosit pentru producerea de material săditor în spaţii protejate în Italia. În anul 2014, anul 0 în cultivarea bambusului în Europa a început cu apariţia primelor plantaţii în Italia.
În acest moment sunt 1.400 de hectare cultivate deja în Italia şi începem să cultivăm şi primele hectare de bambus în România”, a declarat Giovanni Bezze de la Consorţiul Italian al Bambusului, relateaza agrointel.ro.
Bambusul, recunoscut ca o cultură specifică mai degrabă Chinei decât Europei, este adusă în România de Consorţiul Italian al Bambusului, care îşi doreşte să popularizeze această plantă în rândul fermierilor din UE. Cultivat la acest moment doar în scop decorativ, bambusul reprezintă o adevărată industrie în Asia, unde se valorifică aproape integral: trunchi, rădăcină, rizomi, frunze şi chiar mugurii sunt vânaţi de restaurantele cu specific
asiatic.
În România, bambusul gigant a reuşit deja să stârnească interesul multora, mai ales pe cel al cercetătorilor din cadrul USAMV Bucureşti, unde a fost înfiinţată o plantaţie experimentală, tocmai pentru a vedea cum se comportă această plantă. În acelaşi timp, un fermier curajos din judeţul Timiş şi-a riscat investiţiile şi a pus bazele primei plantaţii de acest gen, înfiinţată anul acesta pe o suprafaţă de 5 hectare.
Italienii de la Consorţiul Italian al Bambusului şi-au propus pentru început să înfiinţeze în România 20 de hectare de bambus şi le asigură fermierilor mai curajoşi care mizează pe această plantă şi preluarea întregii producţii.
Totul a început în urmă cu cinci ani, când preşedintele Consorţiului Italian a făcut o călătorie în China şi a văzut plantaţiile de bambus. ”Ulterior am realizat care este potenţialul acestei plante şi discutând cu un expert chinez, am realizat că motivul pentru care nu există plantaţii comerciale de bambus în Europa este legat de faptul că nimeni nu s-a gândit la asta înainte.
Din cele peste 1.200 de specii şi 80 de genuri de bambus cultivate în China am ales specia numită Phyllostachys edulis (pubescens – n.r.), specie de bambus ce a fost aleasă pentru caracteristicile sale calitative, productive şi de adaptabilitate pe care această varietate de bambus o are. De la această varietate am recoltat seminţe pe care le-am folosit pentru producerea de material săditor în spaţii protejate în Italia. În anul 2014, anul 0 în cultivarea bambusului în Europa a început cu apariţia primelor plantaţii în Italia. În acest moment sunt 1.400 de hectare cultivate deja în Italia şi începem să cultivăm şi primele hectare de bambus în România”, a declarat Giovanni Bezze de la Consorţiul Italian al Bambusului, relateaza agrointel.ro.