Nici nu rasare bine soarele ca in garajele in care dorm mocanitele este forfota mare. Mecanicul de locomotiva, nea Ioan, pregateste trenul care va urca pana-n varf de munte, in asa numita  ,,Elvetie a Romaniei"

Ioan Neag- mecanic
"Este din anul 1955..deci are 60 de ani. Mocanita merge cu 10-12 km pe ora"

Batrana mocanita, stapana a cailor ferate, este un tren unic, de colectie, care are un farmec aparte. Nea Ioan ii stie toate secretele, caci o conduce de 23 de ani. Este omul care a imbatranit alaturi de ea.

"Aici este un rezervor, dincolo al doi-lea de 3.000 de litri, se alimenteaza cu apa din balta"

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

 

Odata ce mocanita Ioana da semnalul, turistii urca repede in vagoane, curiosi si nerabdatori sa vada ce le rezerva excursia.

Daca la iesirea de pe portile fabricii mocanita atingea si 30 de kilometri pe ora, acum batranetea isi spune cuvantul.

Nu prinde mai mult de 15 kilometri pe ora, dar asta ii bucura pe turisti, caci au timp sa admire toate peisajele. La fiecare oprire, Nea Ioan are grija ca trenul sa mai prinda putin avant.

"O presam, ungem cu ulei. Se mai incalzeste la forta asta si atunci mai ungem cu ulei"

Un alt angajat al mocanitei, pe nume Danut, a facut o pasiune pentru meseria sa.

El este cel care comanda manevrele trenului si poarta la gat mereu un fluier special.

Danut Tiproc- sef de tren
"Zece din noi au fluiere din astea, sunt inscriptionate CFF Viserul de sus, sunt facute in elvetia de o fabrica ce face instrumente de suflat"

Daca vreti sa aveti parte de o experienta completa in Maramures, puteti sa va cazati intr-un tren-hotel, iar dis-de dimineata sa plecati in plimbare cu mocanita.

O noapte de cazare aici, cu mic dejun si cina, plus o zi cu mocanita pe Valea Vaserului costa in total 181 de lei de persoana. Daca vreti doar plimbarea cu trenul de colectie, pretul este de 65 de lei de persoana.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si