Povestea pe scurt a dosarului „Gala Bute”. I-a adus Elenei Udrea o condamnare la 6 ani de închisoare
Fostul politician Elena Udrea a fost condamnată la definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în cadrul dosarului „Gala Bute”. Ce s-a întâmplat de fapt în dosarul „Gala Bute” și pentru ce fapte a fost condamnată Elena Udrea la 6 ani de închisoare!
Cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că sunt nefondate contestațiile depuse de Elena Udrea și ceilalți inculpați din dosarul „Gala Bute”. ICCJ a respins contestația în anulare iar decizia inițială in dosarul Gala Bute rămâne definitivă, astfel că Elena Udrea va trebui să execute pedeapsa de 6 ani de închisoare.
Povestea dosarului „Gala Bute”
În anul 2015, dosarul „Gala Bute” a ajuns pe masa instanței supreme, principalele acuzații fiind de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.
În rechizitoriu, procurorii au arătat că pe 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi firma deținută de Rudel Obreja care avea drept scop prestarea unor servicii de promovare a României în cadrul evenimentelor
desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.
Potrivit acestui contract, pe 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a plătit servicii de promovare care ajungeau la 8.116.800 lei.
„Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un
prejudiciu produs în patrimoniul ministerului.
Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, au arătat procurorii.
Condamnările date de judecatori în dosarul „Gala Bute”
În același dosar au de ispășit pedepse și fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, instanța l-a trimis la închisoare pentru cinci ani.
Tudor Breazu, cel care se ocupa de administrarea cunoscutelor terenuri Nana deținute de Elena Udrea, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.
Celelalte persoane implicate în dosar au primit pedepse cu suspendare: Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, condamnat la un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general la Ministerul dezvoltării- 4 ani cu suspendare, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii- 3 ani cu suspendare și Dragoş Marius Botoroagă, administrator de firmă, doi ani și șase luni cu suspendare.
Totodată, prin respingerea contestației Direcției Naționale Anticorupție, s-a menținut decizia de achitare primită de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton.
Pedepsele primite în acest dosar au fost suspendate inițial în decembrie 2018, atunci când Curtea Constituțională a decis că nu a fost respectată legea când au fost constituite completuri de cinci judecători de la Instanța Supremă, sentința definitivă fiind dată de un complet nelegal.
Elena Udrea a plecat din țară, înainte de pronunțarea sentinței
Decizia instanţei a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă, astfel încât Elena Udrea va merge la închisoare.
Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000
euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.
Polițiștii nu au găsit-o acasă pe Elena Udrea, la casa din Corbeanca, unde s-au deplasat în cursul după-amiezei de joi pentru a pune în executare sentința. Surse neoficiale spun că Elena Udrea ar fi ieșit din țară pe la Vama Giurgiu, înainte de condamnare.
Udrea a plecat din România înainte de afla sentința care s-a dat în jurul orei 14:00.
Aceasta a fugit din țară pe la Vama Giurgiu fără a avea vreo restricție, undeva în jurul orei 11:00, se pare știind de ceea ce urma să se întâmple în cazul ei. Fostul ministru a fost reținut de oamenii legii din Bulgaria.