Poziția României față de tarifele vamale anunțate de Donald Trump. Marcel Ciolacu: „Pregătim măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate”

marcel ciolacu, donald trump, taxe vamale SUA

Poziția României față de tarifele vamale anunțate de Donald Trump. Marcel Ciolacu: „Pregătim măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate”

(Sursa foto: Shutterstock & Facebook Marcel Ciolacu)

Guvernul României pregătește măsuri pentru a proteja companiile românești de noul război al taxelor dintre Statele Unite și Europa.

Taxele impuse de administrația Trump țărilor au făcut valuri și în România. Premierul Marcel Ciolacu spune că Guvernul pregătește deja un set de măsuri pentru a ajuta companiile românești care pot să fie afectate.

„Vom proteja companiile românești, cu toate resursele disponibile, de efectele noului război comercial al tarifelor vamale, între America și Europa. Pregătim măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate prin scheme de ajutor de stat cât mai eficiente și simplu de aplicat, ca să poată produce efecte în cel mai scurt timp”,

a transmis joi, la începutul ședinței de Guvern, premierul.

Citește și: Secretarul Trezoreriei SUA, avertisment pentru țările care vor plăti taxe vamale: "Dacă ripostați, va avea loc o escaladare". Rusia, singura țară scutită de plăți

Marcel Ciolacu: „Am un mesaj și pentru cei care acuză zilnic cât de prost merg lucrurile în economie”

Ministrul Finanțelor a completat și a spus că o discuție cu privire la măsurile și schemele de ajutor pentru industrie o să aibă loc săptămâna viitoare.

„Așa cum a anunțat și prim-ministrul pregătim deja scheme de ajutor de stat pentru a ajuta sectoarele care ar putea să sufere. Deciziile afectează și relațiile comerciale dintre România și SUA, dar noi suntem și furnizori de componente auto pentru industria auto din întreaga Uniune Europeană. Luni sau marți o să avem o discuție despre măsurile pe care le va propune Guvernul astfel încât să reducem la minimum impactul acestor tarife.

Schemele le vom discuta cu industria de profil și vom căuta soluția care să răspundă cel mai bine nevoilor. Așteptăm propuneri din partea industriei.

Ceea ce vă pot spune, această industrie contribuie semnificativ la bugetul de stat. Industria merge chiar mai bine decât în 2024, desigur, această situație poate să reașeze nu dar industria auto, dar per ansamblu relațiile cu Statele Unite. Putem ajunge la lanțuri foarte scurte de aprovizionare.

Dacă exporturile sunt îngreunate trebuie să ne reorientăm și să avem cât mai multe produse consumate în Uniunea Europeană”, a declarat Tanczos.

Marcel Ciolacu a mai punctat faptul că, potrivit celor mai recente date, investitorii români și străini susțin dezvoltarea economiei românești prin proiecte importante. Aceste proiecte ajută și la crearea locurilor noi de muncă, mai atrage atenția premierul.

„Am un mesaj și pentru cei care acuză zilnic cât de prost merg lucrurile în economie.

Sunt date din ultimele zile ce arată încrederea investitorilor români și străini în potențialul nostru economic. Cea mai mare companie industrială antreprenorială, Chimcomplex investește 100 de milioane de euro într-o fabrică nouă, la Onești. Finlandezii de la Nokian au început producția de anvelope la Oradea. Vor depăși un miliard de euro cifră de afaceri chiar din acest an.

Mobexpert, Dedeman și toate marile lanțuri de hypermarketuri își extind rețeaua logistică în țară, cu investiții de sute de milioane de euro.

Un fond american de investiții a achiziționat cu peste 1,3 miliarde de euro rețeaua de sănătate Regina Maria.

În concluzie, există încredere în România, de aceea investitori serioși pun la bătaie atâția bani. Asta este adevărata imagine a economiei noastre”, a mai adăugat premierul Marcel Ciolacu.

Citește și: Cum e România afectată de tarifele anunțate de Donald Trump. Europarlamentarul Victor Negrescu: „Riscă să lovească direct exporturile românești din industrii-cheie”


Editor web
Îți Recomandăm Și...