Close sidebar
Close sidebar

Praf de stele "Made in Moldova". Fizicienii din Iași au muncit 5 ani până să obțină aceste rezultate

O echipa de cercetatori romani a reusit sa creeze praf de milioane de ani lumina, printr-o metoda unica in lume. Praful de stele este pufos si dezordonat, asa cum se gaseste si in univers.

M. P.,


DISTRIBUIE
acest articol

In spatiul intergalactic, praful interstelar se afla la peste 25 de mii de ani lumina. Fizicienii romani au reusit prin descoperirea lor... sa il aduca mai aproape.

Valentin Pohoata, profesor universitar: A fost o intamplare, initial vizam un alt tip de experiment. Insa am obtinut acest produs, nu aveam nici o cunostinta asupra sa, la ce poate fi utilizat, ce reprezinta si usor usor l-am analizat si in timp ne-am perfectionat tehnica astfel incat sa obtinem un praf interstelar.

Praful obtinut in alte laboratoare este ordonat. Cel de la noi, in schimb, este dezordonat, haotic si pufos.
Asemanator celui din spatiu, spun fizicienii.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Ionut Topala, cercetator Facultatea de Fizica, UAIC Iasi: Noi la momentul de fata estimam doua puncte de interes, una este folosirea prafului pt calibrarea instrumentelor spatiale, iar o a doua directie ar fi validarea datelor stiintifice.

Doua, trei miligrame de praf se fabrica in 6 ore. Pentru crearea particulelor se folosesc heliul si butan, iar in interiorul aparatului se creaza un camp electric imens, care formeaza o plasma ce rupe moleculele in bucati.


Cand fragmentele se recombina, se formeaza praful solid.

Echipa de cercetare de la Iasi are 8 membri. Pe viitor, produsul din laboratorul Facultatii de Fizica ar putea fi de folos in planificarea misiunilor spatiale. Rezultatul echipei de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a fost publicat in numarul din decembrie al uneia dintre cele mai prestigioase reviste de astrofizica de la nivel mondial, editata de Oxford University Press.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI