In spatiul intergalactic, praful interstelar se afla la peste 25 de mii de ani lumina. Fizicienii romani au reusit prin descoperirea lor... sa il aduca mai aproape.
Valentin Pohoata, profesor universitar: A fost o intamplare, initial vizam un alt tip de experiment. Insa am obtinut acest produs, nu aveam nici o cunostinta asupra sa, la ce poate fi utilizat, ce reprezinta si usor usor l-am analizat si in timp ne-am perfectionat tehnica astfel incat sa obtinem un praf interstelar.
Praful obtinut in alte laboratoare este ordonat. Cel de la noi, in schimb, este dezordonat, haotic si pufos.
Asemanator celui din spatiu, spun fizicienii.
Ionut Topala, cercetator Facultatea de Fizica, UAIC Iasi: Noi la momentul de fata estimam doua puncte de interes, una este folosirea prafului pt calibrarea instrumentelor spatiale, iar o a doua directie ar fi validarea datelor stiintifice.
Doua, trei miligrame de praf se fabrica in 6 ore. Pentru crearea particulelor se folosesc heliul si butan, iar in interiorul aparatului se creaza un camp electric imens, care formeaza o plasma ce rupe moleculele in bucati.
Cand fragmentele se recombina, se formeaza praful solid.
Echipa de cercetare de la Iasi are 8 membri. Pe viitor, produsul din laboratorul Facultatii de Fizica ar putea fi de folos in planificarea misiunilor spatiale.