Cel mai bine praful saharian se poate vedea pe autoturisme, unde s-a așezat într-o peliculă subțire. Din această cauză, mulți șoferii au fost nevoiți să facă în această dimineață o oprire obligatorie la spălătorie.
Mașini acopoerite de praful saharian
"Am găsit-o dimineață acoperită de parcă ar fi aruncat cineva cu noroi peste ea noaptea și nu poți să o lasi, se distruge vopseaua."
"Cum arăta, nici nu știu dacă se mai ia, parerea mea."
Citeste si: Meteo în România. Avertisment emis de ANM- Când vom scăpa de ploi
Şi la Craiova s-a depus praful saharian. Cei mai mulţi se aşteptau ca valul de praf african să apară în ţară în jurul Paştelui, la fel ca în anii trecuţi.
Particulele de praf pot agrava bolile deja existente
Potrivit fizicienilor, norul de praf saharian a traversat sud-vestul şi centrul Europei. În România, pulberea roşiatică s-a depus în jurul orei 2 azi-dimineaţă, cea mai afectată parte a ţării fiind zona vestică.
Citeste si: Când se schimbă ora în primavara din 2022?
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Particulele fine de praf nu produc boli, dar le agravează pe unele existente.
"Pot afecta starea de sanatate a cetățenilor care au deja o patologie pulmonară, care au boli precum astmul sau o boala obstructivă cronică.
Studiile arata ca la aceste persoane praful produce o iritare a cailor aeriene", a spus Raul Pătrașcu, asistent universtar doctor.
Citeste si: Gestul inedit al unei tinere din București. Ea s-a descălțat și i-a dat adidașii, în Gara de Nord, unei ucrainence
Iar praful saharian amplifică poluarea deja existentă. De particulele fine roșiatice se atașează alte substanțe periculoase, cum sunt cele provenite din arderile ilegale.
Praf saharian în Spania
Un nor uriaș de praf saharian a colorat zilele trecute sudul Spaniei într-o nuanță intensă de portocaliu. Praful împrăștiat de furtuna Celia a acoperit totul în jur, case, mașini, copaci, iar localnicii au povestit că nu au mai văzut un asemenea peisaj.
Citeste si: Peisaj marțian, nor de praf saharian
Din cauza prafului adus din Africa, orașul spaniol San Jose părea un loc de pe Marte.
Uimiți de peisajul ireal, localnicii au povestit că nu au mai văzut așa ceva și chiar le-a fost teamă.
Citeste si: Evoluţie curs euro- leu în 2022: Estimările analiştilor nu sunt loc optimiste
Oamenii s-au speriat că vor avea probleme respiratorii sau iritații ale ochilor, iar cei care au ieșit au fost sfătuiți să poarte măști FFP2.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.