Praful saharian a creat imagini apocaliptice în Grecia - VIDEO
Praful saharian a generat peisaje apocaliptice, miercuri 24 aprilie, pe tot teritoriul Greciei, iar fenomenul urmează să se intensifice, spun meteorologii. Un fenomen similar a avut loc și în România.
Author: Sorin Negru miercuri 24 aprilie 2024 , 10:44
Praful saharian a creat un peisaj incredibil în Grecia. Scene bizare, aproape apocaliptice, s-au abătut asupra țării din Peninsula Balcanică, informează Greek Reporter.
Concentrațiile mari de praf sunt evidente în regiune Attica, atmosfera fiind aproape sufocantă în ultimele ore.
Fenomenul este de așteptat să dispară treptat de mâine la prânz, cu toate acestea, concentrații record au fost deja înregistrate în Creta și, de asemenea, în Peloponez.
Potrivit presei elene, s-a înregistrat o creștere a numărului de pacienți cu probleme respiratorii în spitale, în timp ce medicii pneumologi recomandă prudență și mișcare limitată pentru persoanele vulnerabile.
"Este unul dintre cele mai grave episoade de concentraţii de praf şi nisip din Sahara din ultimii 6 ani"
O ceaţă galben-portocalie a sufocat mai multe regiuni după zile în care vântul a bătut puternic dinspre sud.
Fenomenul a limitat vizibilitatea şi a determinat autorităţile să emită avertismente cu privire la riscurile respiratorii.
"Este unul dintre cele mai grave episoade de concentraţii de praf şi nisip din Sahara din 21-22 martie 2018, când norii au învăluit în special insula Creta", a declarat Kostas Lagouvardos, director de cercetare meteo la Observatorul din Atena.
Cât de periculos este praful saharian pentru sănătate
Fenomenul de praf saharian este periculos pentru plămânii noștri. Vorbim de particule care sunt de 30 de ori mai subțiri decât un fir de păr.
„Cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai primejdioase, aici este problema. Pentru că va și ploua zilele acestea și vom vedea depunerile de ploaie, acel praf ușor roșiatic pentru că conține și fier, și fosfor”, a explicat un meteorolog.
Inhalate, aceste particule reprezintă un pericol real, spun medicii.
„Clar ne afectează, dar cred că este important, din punctul meu de vedere, și durata expunerii. Pacienții vor avea de suferit. Să utilizeze măști”, a explicat medicul Adra Trușculescu pentru Știrile Kanal D.
Valul de praf saharian poate antrena și alte particule periculoase.