In articol:
- Sorin Cîmpeanu: “E propunerea pe care o voi asuma în raport cu autoritățile sanitare”
- Sorin Cîmpeanu: Este o variantă de compromis, un criteriu cu foarte multe neajunsuri
- Teste de salivă în școli
- Ce a mai declarat Sorin Cîmpeanu după ședința de guvern de luni
Citeste si: VIDEO| O țară întreagă plânge plecarea mult prea bruscă a iubitului artist Petrică Mîțu Stoian
UPDATE. "Am asumat să înaintez o propunere către Guvern și CNSU, prin care să fie completat ordinul de ministru – pentru localitățile cu rata de infectare mai mică de 3 la mie să se renunțe la pragul de vaccinare a personalului.
Sorin Cîmpeanu: “E propunerea pe care o voi asuma în raport cu autoritățile sanitare”
“Voi propune următorul lucru: în localitățile în care rata de incidență este mai mică de 3 la mie, să se poată renunța la acest prag minim de vaccinare” de 60% dintre angajații școlilor, peste care școlile pot funcționa cu prezență fizică,
“Aceasta va fi propunerea pe care eu ca ministru al Educației o voi asuma în raport cu autoritățile sanitare”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
În prezent, școlile pot funcționa cu prezență fizică dacă profesorii sunt vaccinați în proporție de 60%.
Presa a semnalat situația localităților fără niciun caz de infectare Covid-19, dintre care jumătate nu pot asigura școală cu prezență fizică deoarece rata de vaccinare a personalului școlar este sub 60%.
Sorin Cîmpeanu: Este o variantă de compromis, un criteriu cu foarte multe neajunsuri
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni că peste 2 milioane de elevi și preșcolari vor începe cursurile în format fizic. Un milion dintre aceștia vor studia în format online deoarece o parte din profesorii lor nu sunt vaccinați.
Duminică, ministrul a explicat că a avut de ales între varianta de a nu deschide nicio școală și nicio grădiniță „multe săptămâni de aici încolo”, aceasta fiind ipoteza de la care s-a plecat, sau a le deschide pe toate cu prezență fizică, ceea ce ar fi însemnat negarea pandemiei.
„Trebuia să existe un criteriu de departajare. Este o variantă de compromis, un criteriu cu foarte multe neajunsuri, dar asigură un mediu mai sigur pentru elevi și profesori. Protejează mai mult profesorii pentru că medicii spun că cei vaccinați iau mai greu virusul și transmit mai greu virusul. Profesorii care își iubesc elevii au înțeles că printr-un singur gest, al vaccinării, își pot ajuta într-o manieră directă elevii”, spunea ministrul interimar al Educației.
Teste de salivă în școli
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că vor ajunge în școli testele de salivă. Acesta a mai adăugat că în cazul în care există probleme de infrastructură sau de personal în unitățile de învățământ, se poate solicita desfășurarea online a cursurilor.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Testele Covid pe bază de salivă urmează să ajungă în unitățile de învățământ din 15 noiembrie. Ministrul Educației a spus că întregul personal al școlilor și grădinițelor, dar și elevii și preșcolarii vor fi testați.
Citeste si: Elevii rămân fără săptămâna „Şcoala altfel”, anunțul a fost făcut de Ministrul Educației
„Conform informaţiilor pe care le avem de la UNAC, mâine se vor semna contractele subsecvente cu cei desemnaţi câştigători pentru lotul 1, iar marţi se vor semna contractele subsecvente pentru loturile 2 şi trei.Urmează o periaodă de 5 zile pentru depunerea scrisorilor de garanţie, iar perioada de livrare este de 1-5 zile pentru lotul 1.
Distribuţia se va face în maximum 24 de ore în teritoriu. În acest fel, în săptămâna care începe cu luni, 15 noiembrie vor fi disponibile în şcoli. Săptămâna aceasta, care începe mâine, Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii să elaboreze o procedură pentru administrarea acestor teste în aşa fel încât atunci când vor ajunge în şcoli, personalul din şcoli să fie intruit cu minimul de instructaj pentru administrarea acestor teste. Şi personalul din şcoli (profesori, învăţători), dar şi personalul nedidactic şi auxiliar vor fi testaţi gratuit de două ori pe săptămnă cu aceste teste pe bază de salivă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ce a mai declarat Sorin Cîmpeanu după ședința de guvern de luni
- Am asumat să înaintez o propunere către Guvern şi către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care să poată fi completat ordinul comun ministrul Educaţiei- ministrul Sănătăţii, cu titlu de excepţie: pentru localităţile în care rata de infectare este mai mică de 3 la mie să se renunţe la pragul de 60% persoane vaccinate în şcoala sau grădiniţa care funcţionează în acea localitate. Acest lucru va face obiectul următoarei hotărâri CNSU, la finalul acestei săptămâni, şi va ţine cont de evoluţia epidemiologică. Până în prezent, ştim bine, avem din fericire un trend descendent
- Se așteaptă confirmarea acestui trend descendent la finalul săptămânii și îmi exprim convingerea că va fi adoptată la finalul săptămânii această hotărâre CNSU care va abilita Ministerul Educației și Sănătății să elimine condiția de prag de vaccinare pentru toate localitățile în care rata de infectare este mai mică de 3 la mie la nivelul zilei de vineri
- Ziua de vineri este considerată zi de referință pentru săptămâna viitoare
- Un criteriu esențial este acela al vaccinării și în această perioadă va fi o creștere masivă a vaccinării în școli
- Sunt convins că profesorii au înțeles cât de important e acest gest de care să beneficieze toți elevii lor
- Despre testele cu salivă: Am fost asigurat că azi se semnează contractele pentru lotul 1, mâine, pentru loturile 2 și 3
- Săptămâna viitoare, cel mai probabil în a doua parte, testele vor ajunge în școli