In articol:
- Profesorii apelează la diverse trucuri pentru a face față
- Părinții spun că preferă această metodă de predare
"O să vă explic despre ce este vorba, ca să vă puteți juca în pauză.14.55 Acum o să vă rog să veniti, aici, în față ca să puteți vedea, doar cei de la clasa a II-a, da?"
Teodor are 25 de ani și de doi ani este cadru didactic. Este învățător pentru 19 copii de clasa întâia, a doua și a treia, la școala din satul Mânjești, județul Iași. Cea mai mare provocare este ca în cele 50 de minute să reușească să parcurgă, separat, materia pentru fiecare clasă în parte.
Profesorii apelează la diverse trucuri pentru a face față
Teodor Graur, învățător: "Am nevoie să mă împart, practic să fiu trei profesori într-unul pentru trei clase pentru că toate cele trei clase au nevoi egale și programa școlară presupune predarea la o singură clasă. Cred că cel mai greu aspect este faptul că sunt în al doilea an în învățământ și atunci a trebuit să mă adaptez din nou anul acesta. Anul trecut m-am adaptat pentru o clasă în învățământul la țară pentru că și asta e o provocare foarte mare, iar anul acesta a trebuit să mă readaptez pentru trei clase simultan"
În fiecare zi, Teodor pregătește și activități de învățare prin joc în care îi poate implica pe toți copiii din sala de clasă.
Citește și: VIDEO- Tinerii sunt dependenți de telefoane. Ce repercursiuni poate avea statul prelungit pe telefon
Teodor Graur, învățător: "Mi-e foarte greu să ajung la toată lumea în timpul unei ore tradiționale și atunci trebuie să mă folosesc de tot felul de trucuri.
Într-o altă sală de clasă predă Diana, colega lui Teodor. Într-un rând de bănci stau copiii din clasa pregătitoare, iar pe celălalt rând studiază elevii din clasa a patra.
Citește și: Copilul e bătut la școală- Cum procedăm
"Până la și jumătate, colegii noștri de la clasa a IV-a citesc, că e o activitate pe care o facem noi zi de zi și noi o să facem o activitate care este legată de filmulețul pe care l-am văzut ieri!"
Părinții spun că preferă această metodă de predare
Clasele simultane vor fi tot mai multe. Doar în județul Iași, în ultimii 9 ani, populația școlară a scăzut cu 13.000 de copii. Organizația Teach for Romania îi pregătește pe cei care își doresc să devină profesori și învățători în școlile din medii vulnerabile, acolo unde este nevoie de o abordare nouă.
Alina Anghel, Teach manager Teach for Romania: "Acești învățători au nevoie de o foarte bună organizare și o gândire strategică atunci când planifică, lecțiile trebuie să ia în vedere toate programele școlare nu există o soluție magică pentru clasele de simultan, însă eu cred că avantajele pe care le au aceste grupuri este că putem să ne uităm la elevi ca la o familie în care cei mari îi ajută pe cei mici, astfel putem să dezvoltăm autonomia și spiritul acesta de colaborare."
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Părinții spun că preferă această modalitate de predare pentru că are și avantaje. În plus, le-ar fi greu să-i ducă pe copii la școlile din satele vecine.
În școlile din țară sunt aproape 8000 de astfel de clase în care învață simultan peste 110 mii de elevi de vârste diferite.