Close sidebar
Close sidebar

Pregatim doctori, dar pentru altii. Nu e de mirare ca ne pleaca tinerii medici cu astfel de salarii: "Ma mai ajuta parintii mei, spre rusinea mea, desi am aproape 30 de ani"

Unul din doi medici rezidenţi se gândeşte să profeseze în străinătate. Salariile mici şi lipsa dotărilor din spitale ne gonesc doctorii. Aşa se face că, în ultimii 8 ani, aproape 40 de mii de medici au părăsit sistemul. Unii câştigă acum salarii de aproape 20 de mii de euro lunar. ##VIDEO7741##

,


DISTRIBUIE
acest articol

Andrei e rezident in anul IV si lucreaza la Spitalul Colentina din Capitala. Recunoaste cu sinceritate ca banii nu-i ajung de la o luna la alta.

Stau in gazda si, in principiu, salariul de 1.900 de lei imi ajunge sa platesc chiria, utilitatile, in rest, ma mai ajuta parintii mei, spre rusinea mea, desi am aproape 30 de ani.

Lipsa dotarilor din spitalele romanesti si accesul redus la cercetare l-au determinat sa urmeze exemplul altor colegi de facultate.

„Acum o saptamana m-am intalnit cu doua colege care au plecat in Gemania, iar salariul lor este in jur de 2000 de euro”, povesteste Andrei Gaitan, medic rezident ORL.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

Cand a aflat ca ai sai colegi, care au aceeasi pregatire, castiga de 5 ori mai mult in strainate, tanarul doctor n-a mai stat pe ganduri.

Germania, Marea Britanie, Franta si Belgia sunt tarile in care ajung cei mai multi medici romani, iar motivele sunt evidente.

„In privinta salarizarii, diferenta este foarte mare. Se poate ajunge si la 10-20 de mii de euro pe luna”, a declarat prof. dr. Emanoil Ceausu, Fundatia CMB.

„Orice tanar, dupa ce-a absolvit o facultate, isi doreste, in primul rand, independenta din punct de vedere financiar”, spune si presedintele Colefiul Medicilor Bucuresti, Catalina Poiana.

Universitatile de Medicina din Romania pregatesc tot mai multi doctori care sa-i trateze pe bolnavii din strainatate. Realitatea ultimilor ani arata ca numarul doctorilor care intra in sistem este de 3 mii, iar numarul celor care parasesc sistemul este de 3500.

Potrivit statisticilor, numai in ultimii 8 ani, aproape 36 de mii de medici romani au imbracat halatele albe in strainatate, acolo unde pot sa castige chiar si 200 de mii de euro anual.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI