In articol:
Carl Dieffenbach, directorul Diviziei SIDA din cadrul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, una dintre multiplele divizii ale Institutului Național de Sănătate care finanțează rețeaua de cercetare din spatele noului studiu de caz, a precizat pentru NBC News că astfel de cazuri oferă speranță pentru comunitatea medicală dar și pentru pacienți.
Este vorba despre o pacientă de vârstă mijlocie, căreia i-a fost efectuată procedura de transplant „cordon haplo” în urmă cu patru ani, și nu a mai fost necesar să ia tratamentul anti-HIV. Americanii au stabilit că, după această perioadă, femeia a rămas „asimptomatică și sănătoasă”.
O femeie ar fi fost vindecată de HIV prin transplant de celule stem
Efectuarea cestei metode de transplant este menită să înlocuiască sistemul imunitar al unei persoane bolnave cu cel al alteia, tratându-i cancerul în timp ce este atacat și virusul imunodeficienței umane. În primul rând, specialiștii trebuie să distrugă sistemul imunitar al pacientului, prin chimioterapie și uneori cu iradiere. Acest tratament ar distruge și infecția cu HIV. Apoi, cu condiția ca celulele stem rezistente la HIV transplantate să se grefeze corect, noile copii virale, care ar putea apărea din celulele infectate rămase, nu vor putea infecta alte celule ale sistemului imunitar.
Experții americani atrag atenția că nu este etic să încerci un tratament HIV printr-un transplant de celule stem – o procedură toxică, uneori fatală – la pacienții care nu au un tip de cancer potențial fatal sau o altă afecțiune care îi face deja candidați pentru un tratament atât de riscant.