UPDATE: Magdalena Andersson a demisionat miercuri seară, la doar câteva ore după ce fusese aleasă în funcţia de prim-ministru. 

Magdalena Andersson a devenit prima femeie prim-ministru din Suedia, miercuri în jurul prânzului. Din cauza faptului că proiectul de buget pe care Andersson, liderul Partidului Social-Democrat, l-a propus a fost respins de Parlamentul de la Stockholm, iar Partidul Verzilor s-a retras din coaliţia guvernamentală, aceasta și-a dat demisia.

Parlamentul de la Stockholm a aprobat un proiect bugetar alternativ, elaborat de formaţiuni de opoziţie, printre care se numără partidul de extremă-dreapta Democraţii Suedezi (SD).

Ca reacţie, Magdalena Andersson l-a anunţat miercuri seară pe preşedintele Parlamentului, Andreas Norlén, că demisionează din funcţia de prim-ministru, semnalând că s-ar putea să vrea să fie aleasă din nou în acest post peste o anumită perioadă, conform publicaţiei Bild.

,,Pentru mine, este vorba de respect, dar nici nu vreau să conduc un guvern în care ar putea apărea dubii asupra legitimităţii. Există o practică de tip constituţional că un guvern de coaliţie trebuie să demisioneze dacă se retrage un partid din coaliţie", a afirmat Magdalena Andersson.

Citeste si: Doliu pe scena politică. Un primar PSD, răpus de complicațiile COVID-19

Știrea inițială

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Numirea Magdalenei Andersson în funcția de primi-ministru este o premieră în politca suedeză, aceasta fiind femeie nominalizată pentru a conduce cabinetul de la Stockholm. Magdalena Andersson, în vâsrtă de 54 de ani îi va lua locul lui Stefan Lofven, care a demisionat recent atât din funcţia de premier al ţării, cât şi din funcţia de lider al Partidului Social Democrat, potrivit CNN.

Premieră în politica suedeză. În funcția de prim-ministru a țării a fost numită o femeie

Magdalena Anderson, noul prim-ministru al Suediei

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: Ce atribuții va avea Ministerul Familiei condus de Gabriela Firea. Ce rol are acest minister în alte țări europene

Suedia are pentru prima dată o femeie în funcția de prim-ministru

Nu este însă o premieră în rândul țărilor din Scandinavia ca o femeie să fie aleasă pentru funcţia de prim-ministru al țării. De exemplu, Finlanda, Danemarca, Norvegia şi chiar Islanda au votat în trecut o femeie care să ocupe această funcţie.

Premieră în politica suedeză. În funcția de prim-ministru a țării a fost numită o femeie

Citeste si: Cine sunt miniștrii din Guvernul Ciucă care au primit aviz favorabil la audierile din Parlament

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Premieră în politica suedeză. În funcția de prim-ministru a țării a fost numită o femeie

Citeste si: Protest în fața Parlamentului. Protestatarii au adus un ciolan și purtau măști cu politicienilor: „Parlamentari, nu giraţi lupta pe ciolan: nu votaţi premier PNL-PSD-UDMR!”

Magdalena Andersson, în calitate de prim-ministru, a fost precedată de 33 de bărbaţi. Aceasta a lucrat în trecut ca director general adjunct al Agenţiei Fiscale din Suedia. A absolvit un master în economie, la Universitatea din Stockholm şi ocupă funcţia de ministru al Finanţelor încă din anul 2014. Totodată, Andersson este a doua femeie care se află la conducerea partidului de centru stânga al ţării. Ministrul suedez de externe Ann Linde a fost unul dintre primii care a felicitat-o ​​pe Andersson, remarcând pe Twitter că „nu există nicio îndoială” că va „continua să fie remarcabilă”.

Citeste si: Nicolae Ciucă a depus în Parlament programul de guvernare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si