Close sidebar
Close sidebar

Premieră la USAMV Cluj-Napoca. O tumoare de 12,5 kilograme a fost extirpată de la o căţeluşă

O căţeluşă de 11 ani a suferit o intervenţie chirurgicală, realizată în premieră la Universitatea de Ştiinţe Agricolă şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în urma căreia i-a fost extirpată o tumoare de 12,5 kilograme, ceea ce înseamnă peste un sfert din greutatea animalului.

Alexandra Bercea,

Premieră la USAMV Cluj-Napoca. O tumoare de 12,5 kilograme a fost extirpată de la o căţeluşă

[Sursa foto: Google]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Premieră în chirurgia veterinară la USAMV  Cluj-Napoca: ablaţia unei tumori gigantice, de peste 12 kg, la o căţeluşă în vârstă de 11 ani. Universitatea de Ştiinţe Agricolă şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunţă o premieră în intervenţiile chirugicale veterinare din clinicilor proprii: ablaţia unei tumori abdominale gigantice, de 12,6 kilograme, la un exemplar canin femelă în vârstă de 11 ani.

Citeste si: O veveriță agresivă a devenit spaima unui oraș englez. A atacat 18 oameni în două zile

Premiera constă în mărimea tumorii splenice

Intervenţia a fost realizată cu succes la Clinica de Chirurgie a Facultăţii de Medicină Veterinară (FMV), iar pacienta a fost căţeaua Daisy, metis de ciobănesc german, în vârstă de 11 ani şi cu o greutate de 50 de kilograme.

Diagnosticul a fost realizat tot în cadrul clinicilor USAMV Cluj-Napoca, prin examen tomografie computerizată (CT), în cadrul Serviciului de Radiologie şi Imagistică la Clinica de Chirurgie a FMV, astfel de intervenţii au mai fost efectuate, însă premiera constă în mărimea tumorii splenice.

"Această intervenţie se distinge prin faptul că tumora splenică a fost gigantică şi a avut o greutate de 12,6 kg, depăşind 25% din greutatea pacientei.

Până în prezent, prezumtiv este vorba de un hemangiosarcom splenic, stadiul I, fără hemoperitoneu, diagnostic bazat pe aspectele macroscopice intraperatorii, predispoziţia specifică a rasei, vârsta pacientei.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Rezultate parțiale alegeri prezidențiale. Călin Georgescu este pe 2, după Marcel Ciolacu. S-au numărat jumătate din procesele verbale- antena3.ro

Diagnosticul urmează să fie confirmat prin examen histopatologic de către specialiştii noştri de la Anatomie patologică.

Citeste si: Vaccinarea animalelor de companie. Ce trebuie să știi despre reacțiile adverese

Ce medici au realizat intervenția?

Intervenţia chirurgicală a fost realizată de echipa formată din prof.dr. Florin Beteg, asist. univ. dr. Cosmin Mureşan şi dr. Bianca Pop, iar anestezia a fost asigurată de conf.

dr. Cosmin Peştean şi dr. Nicuşor Oros.

"Medicii din echipa care a efectuat intervenţia mai spun că acesta este una riscantă 'datorită iminenţei permanente a rupturii splenice şi a hemoperitoneului, hemostaza realizându-se prin utilizarea penselor de sigilare vasculara bipolară LigaSure (Atlas)'. Hemangiosarcomul este un diagnostic devastator, cu o incidenţă între 0,2-5%, dar cu un prognostic încurajator după intervenţia chirurgicală", se arată în comunicat.

Post-operator, evoluţia căţeluşei Daisy este foarte bună şi va mai rămâne internată până la finalul săptămânii în cadrul Spitalului de urgenţă al FMV sub monitorizare permanentă şi terapie intensivă, au mai transmis medicii veterinari de la USAMV Cluj-Napoca.

Citeste si: VIDEO| Un medic de familie venit tocmai din Africa şi stabilit în comuna Bulzești, Dolj a convins sute de localnici să renunţe la miturile despre vaccinare şi să se imunizeze împotriva Covid-19

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI