UPDATE. Marcel Ciolacu este copleșit de bucuria din ochii copiilor care au reușit să scape din infernul din Gaza. 

„Am fost copleşit să văd bucuria şi speranţa din ochii copiilor care au scăpat din infernul din Gaza. În seara asta vor dormi în România, în siguranţă! Sunt recunoscător autorităţilor din Egipt, Israel şi Qatar pentru contribuţia semnificativă la evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români”, a

scris Marcel Ciolacu, miercuri pe Facebook.

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns miercuri în Egipt, în contextul în care 93 de cetățeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo. 

UPDATE 14.30. Premierul Ciolacu revine în țară împreună cu grupul de români, cu o aeronavă TAROM, estimată să aterizeze în jurul orei 20.00. 

Premierul Marcel Ciolacu va reveni din Egipt, în această seară, împreună cu un grup de cetățeni români și membri ai familiilor acestora care au fost evacuați din Fâșia Gaza, la bordul unei curse speciale a companiei Tarom, care va ateriza la Baza 90 Transport Aerian.

La bordul aeronavei se află și cetățeni ai Republicii Moldova, evacuați, de asemenea, din Fâșia Gaza, și cărora MAE român le acordă sprijin în vederea repatrierii în Republica Moldova.

Premierul Marcel Ciolacu va susține declarații de presa la revenirea din deplasarea din Egipt. Sosirea este estimată în jurul orei 20.00. Ora precisă va fi însă comunicată ulterior, după confirmare.

Citește și: VIDEO- Încă 51 de cetățeni vor putea părăsi Fâșia Gaza. Până acum 93 de cetățeni au trecut punctul de frontieră și se află în drum spre Cairo

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, marți noaptea, că alți 51 de cetăţeni români din Fâşia Gaza vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah, miercuri, pentru a intra

pe teritoriul Egiptului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Premierul Ciolacu ar putea să aibă întâlniri la nivel înalt la Cairo pentru a discuta situația românilor din Gaza care tranzitează Egiptul în drum spre țară.

Primele imagini cu românii preluați din Fâșia Gaza 

MAE a publicat miercuri dimineața primele imagini cu cei 93 de cetățeni români și familiile acestora care au fost preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către reprezentanții Ambasadei României în Egipt și sunt însoțiți până la Cairo.

Primii cetățeni români evacuați din Fîșia Gaza

Primii cetățeni români evacuați din Fîșia Gaza

[Sursa foto: Facebook / MAE]

Primii cetățeni români evacuați din Fîșia Gaza

Primii cetățeni români evacuați din Fîșia Gaza

[Sursa foto: Facebook / MAE]
 

Celulă de criză la MAE pentru salvarea românilor din Fâșia Gaza

În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah pentru evacuarea cetăţenilor români.

Potrivit autorităților, românilor li se va acorda asistenţa consulară specifică, precum și asistenţa necesară până la Cairo, de unde vor fi transportaţi în România.

Când vor pleca cetățenii români din Cairo spre București

Evacuarea cetățenilor români se va realiza cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse având în vedere că aceştia au fost informaţi în prealabil de către reprezentanţii Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

Românii evacuaţi urmează să ajungă în țară prin intermediul unor zboruri speciale, primul zbor Tarom fiind așteptat miercuri în a doua parte a zilei.

O aeronavă TAROM va decola de la București spre Cairo, miercuri la ora 13.30. 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

„MAE continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni, în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate. Totodată, o echipă consulară mobilă a Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenţei consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistenţă consulară în continuare", au transmis oficialii de la București.  

Conform MAE, situaţia de securitate din regiune se menţine complexă şi volatilă, "ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcţie de factorii din teren", astfel încât siguranţa persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol.

Marcel Ciolacu, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu

Marcel Ciolacu, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu

[Sursa foto: Guvernul Romaniei]

Ce a stabilit premierul Ciolacu în vizita din Israel 

La doar zece zile de la izbucnirea războiului dintre Israel și gruparea Hamas, premierul României, Marcel Ciolacu s-a deplasat la Tel Aviv, unde a avut discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. 

Șeful Guvernului de la București a transmis atunci că este de datoria României să fie solidară cu Israelul și că Benjamin Netanyahu i-a transmis că „ne consideră nişte fraţi”.

Încă de acel moment, Ciolacu a confirmat faptul că autorităţile de la Bucureşti sunt în legătură şi cu autorităţile egiptene, având în vedere că repatrierea cetăţenilor români din Fâşia Gaza era preconizată a se produce la punctul de frontieră către Egipt.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si