Premierul Nicolae Ciucă, prima reacție după demisia lui Sorin Cîmpeanu. Cine îi va lua locul la Ministerul Educației
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi seara că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de Ministru al Educației.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis joi seara, pe pagina personală de Facebook că a decis "din proprie inițiativă" să își prezinte demisia. Decizia lui Cîmpeanu a venit pe fondul scandalului legat de un presupus plagiat.
Premierul Nicolae Ciucă a transmis că a acceptat demisia lui Sorin Câmpeanu din funcția de ministru al educației și că îi mulțumește pentru "proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație".
"În continuare, România are nevoie de stabilitate și coerență pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toții pentru învățământ. Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru", a precizat premierul Ciucă.
Premierul Ciucă a anunțat joi seara că după vor urma consultări în PNL și în interiorul coaliției de guvernare cu privire la desemnarea viitorului ministru.
După demisia lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, liberalul Sebastian Burduja ar urma să preia în regim de interimat ministerul Educației, spun surse citate de G4media.
Citeste si: Moțiune împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, după acuzațiile privind plagiatul
Unul dintre favoriții pentru preluarea funcției de ministru al Educației după perioada de interimat ar fi actualul consilier prezidențial Ligia Deca.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
La anunțul demisiei sale, Sorin Cîmpeanu a menționat și câteva reușite ale perioadei în care a condus sistemul de învățământ din România:
"În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar- prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent- o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree; Și multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății", a scris Sorin Cîmpeanu pe Facebook.