Primul ministru Nicolae Ciucă a declarat că trebuie să se intervină „rapid”, cu toate resursele naţionale şi europene, pentru a proteja agricultura şi fermierii, menţionând că principala prioritate este punerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii, iar toate ministerele de linie şi autorităţile responsabile vor contribui la combaterea efectelor generate de seceta care afectează deja o mare parte din Europa.

Ce a spus premierul Nicolae Ciucă

Potrivit Executivului, „Comitetul, constituit din reprezentanţi ai mai multor ministere, a analizat efectele produse de schimbările climatice în agricultură, inclusiv a celor produse de seceta pedologică”. 

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă spunea că va fi înfiinţat un comitet interministerial care se va ocupa de efectele schimbărilor climatice în agricultură şi de efectele pe care le produce seceta pedologică. 

Grupul va fi format din experți de la ministerele Agriculturii, Mediului, Fondurilor Europene, Finanțelor, Economiei și Antreprenoriatului.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Aceștia vor trebui să atragă bani europeni, să găsească soluții pentru dezvoltarea sistemului de irigații, sprijinirea fermierilor afectați de secetă și dezvoltarea industriei agroalimentare.

Vor fi alocate fonduri pentru investiții în sisteme de irigații

Printre măsurile cu perspectivă imediată evaluate la nivelul Comitetului se numără asigurarea la timp a subvenţiilor şi fondurilor alocate din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat pentru desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor agricole, dar şi pentru realizarea obiectivelor de investiţii destinate reducerii consumului de energie.

De asemenea, vor fi alocate fondurile necesare pentru  executarea lucrărilor de reabilitare şi investiţii în sistemul de irigaţii, pentru a putea menţine astfel în funcţiune sistemul şi a creşte capacitatea acestuia de irigare; s-a propus, de asemenea, folosirea tuturor resurselor de apă pentru irigarea culturilor.

Rectificarea bugetară va fi cam pe la începutul lunii august, a declarat recent vicepremierul Kelemen Hunor: „La rectificare veţi vedea o restrângere a cheltuielilor în zona bunuri şi servicii cu vreo 20% din start”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si