Premierul Nicolae Ionel Ciucă se va întâlni, vineri, 21 ianuarie, cu reprezentanţii angajaţilor din învăţământ, în contextul nemulţumirii acestora şi a grevei de avertisment desfăşurate miercuri, 19 ianuarie, în şcoli.

Citeste si: Epidemiologul Octavian Jurma, avertisment dur după recordul absolut de infectări Covid. Ce se întâmplă săptămâna viitoare

Începând cu ora 11.00, premierul îi va primi pe reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, ai Federaţiei Naţionale Sindicale “Alma Mater” şi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

 Profesorii vor avea ocazia de a discuta cu premierul despre nemulţumirile lor şi de a-i solicita un plan concret de majorări salariale.

Citeste si: Ce școli ar putea trece online de luni. Valul 5 al pandemiei a atins un vârf istoric

Ce așteptări au sindicatele de la întâlnirea cu premierul

Sindicatele din educație au transmis că așteaptă cu nerăbdare să vadă care sunt soluțiile cu care vine premierul Nicolae Ciucă la întâlnirea cu profesorii.

„Așteptăm să vedem care e reacția domnului premier. Domnia sa a declarat săptămâna trecută că săptămâna aceasta va avea 2 întâlniri cu reprezentanți din domeniul sănătății și învățământului, până acum nu am fost chemați la nici o întâlnire (n.red. miercuri seara ministrul Educației a anunțat că premierul se va întâlni vineri cu sindicatele). Așteptăm cu nerăbdare. Vom participa și vom vedea care sunt soluțiile primului ministru”, a spus liderul Federației Sindicatelor din Educație, Spiru Haret, Marius Nistor pentru Edupedu.ro.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Alexandru Rafila: „Am ajuns la 90.000 de teste într-o zi, cel mai mare număr de la începutul pandemiei”

Profesorii ar putea intra în grevă generală 

Salariaţii din învăţământul preuniversitar, membri ai celor două federaţii reprezentantive- Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret"-  au intrat în grevă de avertisment,  miercuri, 19 ianuarie, între orele 11:00-13:00.

Dacă nemulțumirile profesorilor nu sunt ascultate de guvernanți, sindicaliștii spun că urmează și alte metode de protest, inclusiv greva generală în școli.

Citeste si:  24 ianuarie 2022, zi liberă: Veste bună pentru români. Ce se sărbătoreşte în această zi?

Profesorii i-au avertizat pe guvernanți cu o  "pauză de educație" de 2 ore, ei amenințănd cu alte măsuri de protest, mai drastice în cazul în care nemulțumirile nu le sunt ascultate.

Care sunt nemulțumirile profesorilor

Decizia încetării temporare a lucrului a fost luată după referendumul intern desfăşurat de cele două organizaţii în perioada 17 decembrie 2021- 14 ianuarie 2022.

Protestul membrilor celor două organizaţii sindicale este cauzat de refuzul guvernanţilor de a purta negocieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie şi de a adopta măsuri concrete pentru rezolvarea nemulţumirilor acestora, se menţionează în comunicat.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si:  Cum se manifestă simptomele Omicron la copii: „Putem să ne păcălim la copiii foarte mici”

Solicitările sindicatelor din învăţământul preuniversitar sunt: acordarea de la începutul anului curent a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic); alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei; adoptarea unei măsuri legislative reparatorii prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.

Sindicatele mai solicită Guvernului acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă; suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si