Close sidebar
Close sidebar

Premierul Ciucă, negocieri cu profesorii la Palatul Victoriei pentru evitarea grevei generale în școli

Sindicatele din învățământ au fost invitate, vineri, la Palatul Victoria unde vor avea discuții cu premierul Nicolae Ciucă și ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, pentru detensionarea tensiunilor care ar putea duce la o grevă generală în școli. Discuția are loc la ora 11.00.

Sorin Negru,

Profesorii au ocazia de a discuta cu premierul Nicolae Ciucă despre nemulţumirile lor şi de a-i solicita un plan concret de majorări salariale.

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Premierul Nicolae Ionel Ciucă se va întâlni, vineri, 21 ianuarie, cu reprezentanţii angajaţilor din învăţământ, în contextul nemulţumirii acestora şi a grevei de avertisment desfăşurate miercuri, 19 ianuarie, în şcoli.

Citeste si: Epidemiologul Octavian Jurma, avertisment dur după recordul absolut de infectări Covid. Ce se întâmplă săptămâna viitoare

Începând cu ora 11.00, premierul îi va primi pe reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, ai Federaţiei Naţionale Sindicale “Alma Mater” şi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.  Profesorii vor avea ocazia de a discuta cu premierul despre nemulţumirile lor şi de a-i solicita un plan concret de majorări salariale.

Citeste si: Ce școli ar putea trece online de luni. Valul 5 al pandemiei a atins un vârf istoric

Ce așteptări au sindicatele de la întâlnirea cu premierul

Sindicatele din educație au transmis că așteaptă cu nerăbdare să vadă care sunt soluțiile cu care vine premierul Nicolae Ciucă la întâlnirea cu profesorii.

„Așteptăm să vedem care e reacția domnului premier.

Domnia sa a declarat săptămâna trecută că săptămâna aceasta va avea 2 întâlniri cu reprezentanți din domeniul sănătății și învățământului, până acum nu am fost chemați la nici o întâlnire (n.red. miercuri seara ministrul Educației a anunțat că premierul se va întâlni vineri cu sindicatele). Așteptăm cu nerăbdare. Vom participa și vom vedea care sunt soluțiile primului ministru”, a spus liderul Federației Sindicatelor din Educație, Spiru Haret, Marius Nistor pentru Edupedu.ro.

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Citeste si: Alexandru Rafila: „Am ajuns la 90.000 de teste într-o zi, cel mai mare număr de la începutul pandemiei”

Profesorii ar putea intra în grevă generală 

Salariaţii din învăţământul preuniversitar, membri ai celor două federaţii reprezentantive- Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret"-  au intrat în grevă de avertisment,  miercuri, 19 ianuarie, între orele 11:00-13:00.

Dacă nemulțumirile profesorilor nu sunt ascultate de guvernanți, sindicaliștii spun că urmează și alte metode de protest, inclusiv greva generală în școli.

Citeste si:  24 ianuarie 2022, zi liberă: Veste bună pentru români. Ce se sărbătoreşte în această zi?

Profesorii i-au avertizat pe guvernanți cu o  "pauză de educație" de 2 ore, ei amenințănd cu alte măsuri de protest, mai drastice în cazul în care nemulțumirile nu le sunt ascultate.

Care sunt nemulțumirile profesorilor

Decizia încetării temporare a lucrului a fost luată după referendumul intern desfăşurat de cele două organizaţii în perioada 17 decembrie 2021- 14 ianuarie 2022.

Protestul membrilor celor două organizaţii sindicale este cauzat de refuzul guvernanţilor de a purta negocieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie şi de a adopta măsuri concrete pentru rezolvarea nemulţumirilor acestora, se menţionează în comunicat.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Citeste si:  Cum se manifestă simptomele Omicron la copii: „Putem să ne păcălim la copiii foarte mici”

Solicitările sindicatelor din învăţământul preuniversitar sunt: acordarea de la începutul anului curent a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic); alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei; adoptarea unei măsuri legislative reparatorii prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.

Sindicatele mai solicită Guvernului acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă; suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI