În declarația pe care a făcut-o în cadrul conferinței Black Sea and Balkans Forum, premierul Nicolae Ciucă anunță că epoca armatelor mici, tehnologizate a apus și că trebuie să se revină la armate de masă. 

Armata de profesioniști are sub 70.000 de militari

România avea o armată de peste 300.000 de militari înainte de Revoluție, potrivit Antena 3 CNN. 

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 2007, iar acum armata de profesioniști are sub 70.000

de militari.

Citește și: Iohannis, de partea dascălilor în grevă: „Solicitările pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptăţite”

Nicolae Ciucă - premier

Nicolae Ciucă - premier

[Sursa foto: Nicolae Ciucă - Facebook]

" Doamnelor şi domnilor, lumea s-a schimbat și totul în materie de securitate s-a rescris și trebuie revizuit în regiunea noastră, în regiunea Mării Negre, unde se consumă o mare parte a componentelor acestui război de agresiune pe scară largă a Rusiei în Ucraina.  Astfel, pe planșa de lucru revine constructul industriei de apărare, care trebuie să devină industrie de război și al armatelor mici, tehnologizate și sofisticate, de profesioniști, care trebuie să revină la armate de masă, cu rezerve la nivelul întregii societăți și capacități de mobilizare extinsă pentru a face față unui război pe scară largă, un război lung și de înaltă intensitate, care epuizează resursele, nu doar ale țării aflate în conflict, dar și ale țărilor Europei",

a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Serviciul militar, suspendat în 2005 din România

Într-o etapă demarată în 16 mai 2022, au fost disponibile 871 de locuri pentru toate categoriile de personal, însă au fost depuse doar 482 de dosare, potrivit Mediafax. Dar într-un articol publicat de Umbrela Strategică, toate instituțiile din apărarea și securitatea națională vor elabora planuri anuale de recrutare-încorporare pentru serviciul militar obligatoriu.

Memorandumul pentru programul legislativ a fost aprobat în ședința de guvern din 31 ianuarie.

Citește și: Marcel Ciolacu: Noul guvern va avea un prim-ministru care vine din interiorul Partidului Social-Democrat

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Potrivit publicației Umbrela Strategică, propunerile proiectului de lege sunt următoarele:

- Se reglementează formele în care cetățenii români își exercită dreptul și obligația de a apăra țara.

- Va fi elaborat Planul anul de recrutare- încorporare în vederea împlinirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, pentru toate instituțiile cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

- Studenții din instituțiile civile de învățământ superior, școlarizați pentru nevoile instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, îndeplinesc serviciul militar activ.

- Se introduce conceptul de militar voluntar în termen în structurile aparținând Ministerului Apărării Naționale.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

- Pe timpul stării de urgență și a stării de asediu, forțele destinate apărării se completează cu resurse umane conform organizării la război.

- Se crează cadrul legal pentru recunoașterea executării serviciului militar de către cetățenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state.

- La încheierea activității, cetățenii români care au avut calitatea de polițist sau polițist de penitenciar, vor fi incluși în categoria de rezerviști, potrivit organizării la război a structurilor din cadrul Poliției Române și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea 395 din 16 decembrie 2005, iar de la 1 ianuarie 2007 s-a trecut la serviciul militar pe bază de voluntariat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si