Close sidebar
Close sidebar

Premierul Ciucă sugerează necesitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu

Premierul Nicolae Ciucă a sugerat în cadrul conferinței Black Sea and Balkans Forum că ar fi oportună reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Stefania Pavel,

Premierul Nicolae Ciucă a sugerat în cadrul conferinței Black Sea and Balkans Forum că ar fi oportună reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

[Sursa foto: Nicolae Ciucă - Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În declarația pe care a făcut-o în cadrul conferinței Black Sea and Balkans Forum, premierul Nicolae Ciucă anunță că epoca armatelor mici, tehnologizate a apus și că trebuie să se revină la armate de masă. 

Armata de profesioniști are sub 70.000 de militari

România avea o armată de peste 300.000 de militari înainte de Revoluție, potrivit Antena 3 CNN. 

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 2007, iar acum armata de profesioniști are sub 70.000 de militari.

Citește și: Iohannis, de partea dascălilor în grevă: „Solicitările pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptăţite”

Nicolae Ciucă- premier

[Sursa foto: Nicolae Ciucă- Facebook]

" Doamnelor şi domnilor, lumea s-a schimbat și totul în materie de securitate s-a rescris și trebuie revizuit în regiunea noastră, în regiunea Mării Negre, unde se consumă o mare parte a componentelor acestui război de agresiune pe scară largă a Rusiei în Ucraina. 

Astfel, pe planșa de lucru revine constructul industriei de apărare, care trebuie să devină industrie de război și al armatelor mici, tehnologizate și sofisticate, de profesioniști, care trebuie să revină la armate de masă, cu rezerve la nivelul întregii societăți și capacități de mobilizare extinsă pentru a face față unui război pe scară largă, un război lung și de înaltă intensitate, care epuizează resursele, nu doar ale țării aflate în conflict, dar și ale țărilor Europei",
a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Serviciul militar, suspendat în 2005 din România

Într-o etapă demarată în 16 mai 2022, au fost disponibile 871 de locuri pentru toate categoriile de personal, însă au fost depuse doar 482 de dosare, potrivit Mediafax. Dar într-un articol publicat de Umbrela Strategică, toate instituțiile din apărarea și securitatea națională vor elabora planuri anuale de recrutare-încorporare pentru serviciul militar obligatoriu.

Memorandumul pentru programul legislativ a fost aprobat în ședința de guvern din 31 ianuarie.

Citește și: Marcel Ciolacu: Noul guvern va avea un prim-ministru care vine din interiorul Partidului Social-Democrat

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Potrivit publicației Umbrela Strategică, propunerile proiectului de lege sunt următoarele:

- Se reglementează formele în care cetățenii români își exercită dreptul și obligația de a apăra țara.

- Va fi elaborat Planul anul de recrutare- încorporare în vederea împlinirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, pentru toate instituțiile cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

- Studenții din instituțiile civile de învățământ superior, școlarizați pentru nevoile instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, îndeplinesc serviciul militar activ.

- Se introduce conceptul de militar voluntar în termen în structurile aparținând Ministerului Apărării Naționale.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

- Pe timpul stării de urgență și a stării de asediu, forțele destinate apărării se completează cu resurse umane conform organizării la război.

- Se crează cadrul legal pentru recunoașterea executării serviciului militar de către cetățenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state.

- La încheierea activității, cetățenii români care au avut calitatea de polițist sau polițist de penitenciar, vor fi incluși în categoria de rezerviști, potrivit organizării la război a structurilor din cadrul Poliției Române și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea 395 din 16 decembrie 2005, iar de la 1 ianuarie 2007 s-a trecut la serviciul militar pe bază de voluntariat.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI