UPDATE- „În ceea ce privește restricțiile de activități în domeniul economic. Restricțiile au fost determinate de riscul la adresa vieții și sănătății românilor. Restricțiile au fost limitate. Cea mai mare parte a domeniilor de activitate au rămas în funcțiune. Și cea mai bună dovadă o puteți vedea din date. România a înregistrat cea mai mare creștere economică. Situația economică din România este departe de a fi atât de gravă pe cât încearcă unii să o arate”, a declarat premierul Ludovic Orban în plenul Camerei Deputaților.
Citeste si: Florin Roman, la Ora Guvernului: "Voi vorbţi de responsabilitate? Aţi bătut românii în stradă la 10 august"
Măsurile pregătite de Guvern
„Pregătim un plan de reconstrucție economică pe baze sănătoase care să pună pe primul loc investițiile. Pe investiții, pe inovare pe creșterea competitivității.
Punem la punct o schemă amplă de susținere a investițiilor în care vrem să alocăm sume uriașe pentru infrastructrua de transport, energetică, sanitară.
A trebuit să venim noi la guvernare să semnă contractele de finanțare pe spitalele regionale.
Punem la punct o schemă de garantare a creditelor care nu pot aplica pentru IMM Invest.
La ora actuală sunt aproape 5.000 de credite aprobate, nu vă mai luați după unul și altul.
Citeste si: Ciolacu, la Ora Guvernului: „Cele trei zile ale prostiei vor marca pentru totdeauna guvernul pe care-l conduceţi”
O schemă de ajutor de stat pentru investițiile „greenfield”. Am indentificat resurse pentru a genera programe pentru susținerea investițiilor mici și mijlocii, 2 miliarde de euro. Realizarea unui fond de investiții, pe model polonoez, care a folosit enorm. Un fond de investiții adevărat.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: Liderul deputaţilor PSD, la Ora Guvernului: Zilele prostiei, cum au rămas în mentalul colectiv, au pus în pericol sănătatea oamenilor
Ne gândim inclusiv la scheme de ocupare, programe ample de ocupare a forței de muncă disponibilizate. 800.000 de români sunt în căutarea unui loc de muncă și trebuie să folosim toate instrumentele, inclsuiv pentru cei care reangajează și readuc la muncă oamenii aflați în șomaj tehnic”, a mai declarat Ludovic Orban.
Prezenţa premierului în Parlament are loc la solicitarea grupului parlamentar Pro Europa.
Tema dezbaterilor politice este "Măsuri de relansare a economiei României şi de atenuare a efectelor negative provocate de epidemia de coronavirus".
Citeste si: Tăriceanu: Situaţia de acum nu justifică sub nicio formă o stare excepţională pe tot teritoriul României
Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro
Citeste si: Benfica- Barcelona! Raphinha reacţionează dur după ce a fost înjurat de jucătorii echipei adversare: "Ştiu că nu ar trebui să fac asta, dar am răspuns insultelor"- radioimpuls.ro
Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro
Ședința din Parlament vine la câteva ore după ce a fost instituită starea de alertă pe teritoriul României.
Potrivit proiectului de hotărâre, starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile.
Citeste si: Guvernul a aprobat hotărârea privind instituirea stării de alertă
La începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban a detaliat conţinutul hotărârii privind starea de alertă.
"Hotărârea de Guvern conţine trei anexe, aşa cum prevede legea: anexa 1- Măsurile de creştere a capacităţii de răspuns; anexa 2- Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor şi anexa 3- Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc. Hotărârea de Guvern, odată adoptată, va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviinţa starea de alertă şi toate măsurile care se dispun în cadrul stării de alertă", a spus Orban.
El a menţionat că, odată cu aprobarea hotărârii, în baza legii, Guvernul are la dispoziţie "toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile".