Premierul Marcel Ciolacu intervine în criza protestelor uriașe din ultima săptămână ale fermierilor și transportatorilor. Șeful Executivului a făcut o serie de declarații, luni seara, cu privire la negocierile purtate.

Citește și: VIDEO. Fermierii au ajuns la o înţelegere cu ministrul Agriculturii, dar așteaptă să vadă promisiunile în Monitorul Oficial. "Nu vrem să luăm țeapa din Educație"

"Am încercat să înțeleg de unde au pornit aceste proteste.

Din punctul meu de vedere, sunt îndreptățite", a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3.

Potrivit premierului, există o frustrare acumulată după pandemie, criză energetică și război.

"A fost o afluență de marfă din Ucraina pe teritoriul României. Inputurile pe care fermierii le-au cumpărat anul trecut, le-au cumpărat foarte scump, ele ieftinindu-se în primăvară și prețul a crescut la produsele agricole. Un factor cumulat care nu a ținut neapărat de guvern, dar pe care trebuie să le sesizăm, noi, ca guvernanți", a precizat șeful Executivului.

Marcel Ciolacu: "Aproape 99% din solicitările de la ministerul Agriculturii s-au închis"

Fermierii au ajuns, luni seara, la o înţelegere în 13 puncte cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care a declarat că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”.

Premierul a confirmat această situație. "Aproape 99% din solicitările de la ministerul Agriculturii s-au închis. Dar 90% dintre ele erau bugetate pe anul în curs.

Era normal că nu avem timp, în trei, patru zile să le promoveze ca ordonanțe", a precizat prim-ministrul.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Ciolacu a spus că regretă faptul că nu s-a început din timp un dialog cu autoritățile și s-a ajuns la "un fel de război".

"Îmi pare rău că s-a pornit un fel de război între agricultori, transportatori și guvernul României...Ar fi trebuit căutat un dialog întâi și dacă nu am fi găsit soluții, atunci să fi recurs la astfel de lucruri", a spus Marcel Ciolacu.

Premierul României: "Mi se pare mult cât este RCA acum"

Întrebat care sunt revendicările transportatorilor, Marcel Ciolacu a spus: "Avem RCA-ul, care din câte știu eu, în seara asta președintele ASF a avut discuții cu transportatorii și au găsit amendamente pe care și le asumă președintele ASF".

Șeful Guvernului a spus că va sta personal de vorbă cu firmele de asigurări deoarece i se pare mare prețul RCA-ului din prezent. 

"Rămâne ca și eu să stau de vorbă cu asiguratorii, să vedem limitele în care ne putem încadra și pe care și dânșii le pot accepta. Mi se pare mult cât este RCA acum, dar împreună găsim soluția cea mai bună", a explicat Ciolacu, conform sursei citate.

Ce acte normative pregătește Guvernul pentru fermieri și transportatorii

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut luni o întâlnire de lucru cu miniștrii implicați în negocierile cu transportatorii și fermierii protestatari.

Potrivit unui comunicat al Executivului, scopul discuțiilor a fost urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluțiile convenite de cele două părți prin procesele-verbale încheiate.

Membrii Guvernului au prezentat modul în care prioritizează aceste proiecte legislative, astfel încât în următoarele ședințe de Guvern să fie adoptate primele hotărâri de guvern și ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor și al transportatorilor.

"Nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România"

S-a discutat și despre situația verificării în teren a problemelor semnalate de cei care protestează. Astfel, din primele date primite s-a reconfirmat faptul că, din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanța, de unde mărfurile au plecat la export.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

De asemenea, de la începutul anului, pe lista de mărfuri care fac obiectul acordului cu Ucraina privind importul pe bază de licență au fost adăugate făina și zahărul.

“Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, le-a transmis premierul miniștrilor prezenți. Prim-ministrul le-a cerut reprezentanților Guvernului să continue discuțiile cu fermierii și transportatorii, implicând în dialog și asociațiile mari, reprezentative pentru cele două domenii.

De asemenea, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a comunicat Guvernului disponibilitatea de a se întâlni din nou, în cursul zilei de azi, cu protestatarii, după ce aceștia nu au mai reușit să ajungă la întâlnirea de ieri. ASF le-a transmis acestora un set de propuneri concrete menite să amelioreze efortul financiar pentru achiziția RCA.

Premierul și întreaga echipă de miniștri sunt dispuși să continue dialogul civilizat și rațional, care să contribuie la soluționarea problemelor legitime reclamate.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si