Marcel Ciolacu vrea să recupereze moaștele Sfintei Teodora de la Sihla. Potrivit Agenției de presă a Patriarhiei, Ucraina este dispusă să returneze României moaștele Sfintei Teodora, la schimb cu rămășițele a doi eroi naționali ai Ucrainei.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu

[Sursa foto: Facebook-Marcel Ciolacu]

Cine a fost Sfânta Teodora de la Sihla?

Sfânta Teodora a trăit în secolele XVII-XVIII. După ce a murit, moaștele au fost cedate Mănăstirii Pecerska din Kiev de familia domnitorului moldovean Mihail Sturza. 

Aceasta s-a născut la jumătatea secolului al XVII-lea, în satul Vânători, județul Neamţ.

„Tatăl ei, Ştefan Joldea Armaşul, avea dregătorie ostăşească, aşa cum şi numele îl arată, fiind paznic al Cetăţii Neamţului şi armaş, adică făuritor de arme pentru cei ce apărau vestita cetate a Moldovei. Mama sa, al cărei nume nu este cunoscut, se îngrijea de cele ale casei şi de buna creştere, în frică de Dumnezeu, a celor două fiice, Teodora şi Maghiţa (Marghioliţa)”, mai scrie sursa citată.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Marcel Ciolacu, vizită oficială la Kiev. Programul întâlnirii cu oficialii ucraineni

Sora mai mică a Teodorei a murit, iar Teodora, deși voia să se călugărească, a fost totuși căsătorită de părinții ei „cu un tânăr evlavios din cetatea Ismail”.

Sfânta Teodora a fost îndemnată către sihăstrie

Sfintei Teodora i s-a permis „să îmbrăţişeze viaţa monahală”. De asemenea, sihaștrii și duhovnicul au îndemnat-o spre sihăstrie. Aceasta a ajuns la Schitul Vărzăreşti, în Vrancea.

Ulterior, după doi ani, soțul său s-a călugărit în Schitul Poiana Mărului. 

Citește și: Marcel Ciolacu, declarații în urma vizitei la Kiev: ,,Din acest moment, la nivel internațional există o singură limbă care reprezintă poporul român: limba română!''

Ulterior, după mai mulți ani, la Vărzărești, după ce schitul a fost ars de către turci, Teodora s-a retras alături de stareța sa, în Munții Vrancei. Acestea au ajuns apoi în pădurile Neamțului, în jurul schiturilor Sihăstria și Sihia, potrivit Digi.24

Premierul Marcel Ciolacu vrea să recupereze moaștele Sfintei Teodora de la Sihla

Premierul Marcel Ciolacu vrea să recupereze moaștele Sfintei Teodora de la Sihla

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: SAGA FESTIVAL 2024. Motivul invocat de Nicki Minaj, criticat dur și ironizat: "Ne afectează imaginea și prestigiul”- radioimpuls.ro

„Cu binecuvântarea ieroschimonahului Varsanufie, egumenul Sihăstriei, fericita Teodora a fost încredinţată duhovnicului Pavel, care a dus-o în pustie, în apropierea Schitului Sihla, sfătuind-o să rămână acolo până la moarte, dacă va putea răbda asprimea vieţii pustniceşti, iar de nu va putea suferi ispitele şi frigul iernii, să se aşeze la o sihăstrie de călugăriţe. Aşa a ajuns fericita Teodora în munţii Sihlei, iar un sihastru bătrân i-a oferit chilia sa, care se afla sub stâncile uriaşe ale Sihlei, iar el şi-a căutat adăpost şi mai tainic în altă parte.

Acolo s-a nevoit Cuvioasa cu bărbăţie mulţi ani, ostenindu-se singură în post şi rugăciuni de toată noaptea, în lacrimi şi mii de metanii, departe de lume. Numai Cuviosul Pavel din Sihăstria, duhovnicul ei, o cerceta din când în când, o mărturisea, o sfătuia, o împărtăşea cu Sfintele Taine şi îi ducea cele de trebuinţă”, scrie Basilica.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si