Premierul a făcut referire la decizia Uniunii Europene de a propune utilizarea unei sume de până la 40 de miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru a ajuta populaţia şi companiile să facă faţă majorării preţurilor la gaze, în contextul crizei energetice.
Citeste si: Pregătiri pentru sezonul rece. Pârtiile de schi îi așteaptă în curând pe turiști
"Avem o veste bună, prin decizia pe care a luat-o ieri Comisia, în sensul în care se vor disponibiliza 10% din fondurile de coeziune, la nivelul întregii Uniuni, discutăm de aproximativ 40 de
miliarde de euro, bani care vor fi alocaţi pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri şi, desigur, pentru susţinerea cetăţenilor vulnerabili", a spus premierul Nicolae Ciucă.
Citeste si: Bucureștenii rămân și fără curent electric! Zonele din Capitală și din Ilfov unde electricitatea va fi oprită în următoarele cinci zile
În debutul şedinţei de guvern, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că României ar urma să îi revină 2,2 miliarde de euro.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Bani pentru România de la UE pentru criza energetică
Ministrul Marcel Boloş a declarat că CE a luat decizia disponibilizării a 10% din fondurile politicii de coeziune în situaţiile în care exista risc de pierdere a banilor pentru perioada de programare 2014- 2020.
"Pentru România înseamnă 2,2 miliarde euro. Sunt trei tipuri de măsuri care pot fi acordate, respectiv pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile, în criza energetică, inclusiv, din câte se pare, pentru compensarea preţului la energie.
A doua măsură posibilă va fi cea legată de granturile pentru capital de lucru, ce urmează a fi acordate IMM-urilor după modelul granturilor pentru capital de lucru pe care le-am avut în criza pandemică. Al treilea tip de măsură este cel referitor la ocupare şi crearea de locuri de muncă, în continuare după modelul programului Innotech Student sau SES-urilor rurale, modalităţi prin care se creează locuri de muncă la nivelul economiei naţionale", a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Boloş a menţionat că, în urma deciziei Comisiei Europene, la nivel naţional urmează să fie pregătite măsurile necesare pentru a sprijini populaţia şi mediul de afaceri.
Uniunea Europeană va propune utilizarea a până la 40 de miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru a ajuta populaţia şi companiile să facă faţă majorării preţurilor la gaze din cauza crizei energetice, informează Bloomberg.
Comisia Europeană va oferi guvernelor capacitatea de a folosi actualele fonduri de coeziune pentru a susţine IMM-urile afectate de creşterea preţurilor la gaze şi electricitate şi a ajuta gospodăriile vulnerabile să îşi plătească
facturile la energie prin intermediul unor programe naţionale, a declarat comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.
Proiect la Marea Neagră pentru extragerea de gaz lichefiat
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în şedinţa Executivului, că România are înmagazinată la acest moment, la nivelul depozitelor, o cantitate de gaze care depăşeşte 90% din capacitate.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
"Asta ne dă siguranţa că putem să asigurăm cantitatea de gaze naturale, atât pentru consumul cetăţenilor cât şi pentru susţinerea economiei", a explicat prim-ministrul României.
Potrivit premierului, Executivul va lua continuare măsuri pentru a se asigura că face tot ceea ce este posibil, astfel încât să fie corelată capacitatea de extracţie zilnică cu capacitatea de extracţie din depozite şi cu dezvoltarea de proiecte noi.
El a arătat că, în urma întâlnirii bilaterale pe care a avut-o pe 1 octombrie, la Sofia, cu preşedintele Azerbaidjanului, au căzut de acord să analiză, împreună posibilitatea demarării unui proiect comun la Marea Neagră, de gaz lichefiat.